Beter Beleggen

Verbeter je beleggingskennis

Klanten beoordelen ons met een 9,6 ⭐⭐⭐⭐⭐

“Beste broker van 2023” Beter Beleggen

Aandelen kopen in 2023

Door aandelen te kopen, koop je een deel van een bedrijf. Door het bezitten van een aandeel kun je er op twee manieren rendement mee behalen.

Aan de ene kant kun je profiteren doordat de waarde van het aandeel stijgt, dit is vaak een gevolg van een bedrijf dat het goed doet. Een andere manier van profiteren is doordat het bedrijf dividend uitkeert. Ondernemingen die dividend aandelen uitgeven, keren een deel van hun winst uit aan aandeelhouders.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een deelname in het vermogen van een onderneming. Een eenvoudige verwoording hiervan is:

Als je een aandeel koopt, dan ben je voor dat deel eigenaar van de onderneming.

Elke dag worden er wereldwijd duizenden aandelen verhandeld op de beurs. De prijs van elk aandeel (ofwel: Koers) wordt bepaald door marktwerking: Verhouding tussen vraag en aanbod.

De koers wordt dus bepaald door marktwerking. Inzicht in bedrijfsresultaten, toekomstpotentie en externe factoren, zoals omgeving en politiek hebben invloed op de marktwerking. Deze inzichten helpen je om de richting te voorspellen waarin de koers van het aandeel heen zal gaan.

Geld verdienen door aandelen te kopen

Beleggen in aandelen kan op twee manieren rendement opleveren. Je kunt rendement behalen door dividend of door koersstijging.

Dividend

Beter-Beleggen-Geld-boom

Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak bedrijven die veel winst maken en een deel van dit winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Als een bedrijf een deel van hun winst uitkeert, krijg je als aandeelhouder dividend. Dividend wordt uitgekeerd in geld of in aandelen. Ondernemingen keren vaak dividend uit om aantrekkelijker te zijn voor beleggers.

Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Als de winst van een onderneming tegenvalt, of als ze de winst willen investeren in marktontwikkelingen, dan kunnen ondernemingen altijd besluiten om geen dividend uit te keren. Vaak gaat dit in overleg met aandeelhouders en belanghebbenden die een groot belang hebben in de onderneming.

Koersstijging

Een koersstijging betekent dat het waarde van het aandeel is gestegen. Je profiteert van een koersstijging als je aandelen tegen een hogere prijs verkoopt dan waar je ze voor hebt gekocht. In dat geval heeft er koersstijging plaatsgevonden terwijl je op dat moment aandelen van het bedrijf in bezit had.

Ondernemingen kunnen hun eigen koers beïnvloeden door hun eigen aandelen op te kopen of te verkopen. Als een onderneming haar eigen aandelen opkoopt, is dit vaak een teken van een financieel gezond bedrijf die vertrouwen heeft in zijn eigen bedrijf en in de toekomst. Het tegenovergestelde is ook waar, als een onderneming haar aandelen verkoopt, dan is dit vaak omdat ze snel geld nodig hebben om schulden af te lossen. Dit is vaak een teken van een onderneming die in problemen verkeert.

Aandelen kopen in 5 stappen

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om aandelen te kopen. Als je een klein beetje geld en een account bij een broker hebt, kun je een deel van een beursgenoteerd bedrijf kopen. Een aandeel is een eigendomsaandeel in een bedrijf, en letterlijk duizenden van hen handelen op een beurs, waardoor iedereen – zelfs beginners – mede-eigenaar van het bedrijf kunnen worden.

Hier lees je hoe je aandelen kunt kopen en de stappen die je dient te nemen om zelf aandelen te bezitten.

Stap 1. Kies je broker

Je dient een account te openen bij een broker om aandelen te kunnen kopen. Het openen van een account bij een broker is makkelijk en snel geregeld, vaak binnen enkele minuten. De makelaar zorgt ervoor dat je aandelen kunt kopen en verkopen, houdt de aandelen voor je op een rekening en int eventuele dividenden die worden uitgekeerd. Je dient financiële basisinformatie te verstrekken aan de broker om een rekening te kunnen openen en je kunt met de meeste brokers via iDEAL geld op je rekening storten.

Een online broker is een goede eerste keuze. De meeste brokers brengen geen handelscommissie in rekening op aandelen en hebben een kleine minimum stortingsbedrag om te beginnen. Je zou ook kunnen gaan voor een beleggingsapp, als je van plan bent om alleen je mobiele device te gebruiken.

Brokers zijn er in veel verschillende soorten die in diverse behoeftes voorziet. Lees eens onze lijst van beste brokers voor beginnende beleggers om erachter te komen welke broker bij jou past.

Stap 2. Zoek uit hoeveel je kunt investeren

Je wilt bepalen hoeveel aandelen je kunt kopen. Als je net begint met beleggen, dan is het goede nieuws dat je met bijna elk bedrag kunt beginnen. Aandelen zijn verkrijgbaar vanaf de prijs van nog geen euro. Daarnaast is het oké om klein te beginnen. Kijk er wel naar uit dat je kiest voor een broker waarbij de commissie minimaal is, zodat je geld niet wordt opgeslokt door de kosten.

Om een groot vermogen op te bouwen, dien je in de loop van tijd steeds beetje bij beetje aan je beleggingen toe te voegen. Je wilt dus niet alleen weten hoeveel je nu kunt investeren, maar ook hoeveel je in de loop van tijd aan je beleggingsrekening kunt toevoegen. De DCA (Dollar Cost Averaging)-strategie is een veel gehanteerde strategie waarmee je het gemiddelde van een koersprijs kunt kopen. Dit is een proces waarmee je jouw aankoop opsplitst in een periode en in die periode evenredig bijkoopt. Door deze strategie te hanteren verklein je het risico om te een te hoge koers te kopen.

Als je meer dan een paar duizend euro belegt, dan kun je overwegen om meerdere aandelen te kopen, zodat je kunt diversifiëren en je risico kunt spreiden. Een andere, eenvoudigere optie om risico te spreiden is door het aankopen van een ETF of beleggingsfonds.

Stap 3. Onderzoek een analyseer voordat je aandelen koopt

Als je individuele aandelen wilt kopen, dan dien je gedegen onderzoek te doen om te bepalen of het een goed moment is om het aandeel te kopen of juist niet. Dit onderzoek kost je veel werk vooraf, maar vergroot ook je kans op succes.

Je wilt begrijpen wat het bedrijf doet, hoe hun product/dienst er precies uitziet, hoe ze er financieel voorstaan en hoe de branche het doet. Vanuit je onderzoek kun je bepalen of je wilt investeren in dat aandeel of dat je doorgaat naar de volgende potentiële interessante belegging.

Je wilt aandelen kopen die jarenlang beter presteren dan aandelen waarvan je denkt dat ze volgende week of maand beter zullen doen. Dat wil zeggen, je wilt op lange termijn beleggen en denken als de eigenaar van een bedrijf. Niet als een daytrader die snel geld wil verdienen.

Stel jezelf de vraag: “Als de markt morgen sluit, zou ik dit aandeel dan de komende 10 jaar willen bezitten?”. Door jezelf deze vraag te stellen, richt je je op het lange termijn potentieel van het bedrijf.

Stap 4. Plaats de kooporder voor je aandeel

Het is nu tijd om de kooporder te plaatsen. Met behulp van het ticker symbool van het aandeel, meestal een code van 3 of 4 letters, kun je de kooporder bij je broker invoeren. Je dient ook te specificeren wat voor soort kooporder je wilt plaatsen: Marktorder of limiet order.

  • Marktorder: Met dit type order kun je een transactie uitvoeren tegen de beste prijs op het moment dat je jouw kooporder plaatst. Je hebt geen controle over tegen welke prijs de transactie wordt uitgevoerd.
  • Limiet order: Met dit type order kun je alleen een transactie uitvoeren tegen de prijs die je van tevoren hebt opgegeven. Als de waarde van het aandeel niet zakt naar de prijs die jij ervoor wilt betalen, dan wordt de kooporder niet uitgevoerd. Meestal is een limiet order maximaal 3 maanden geldig, maar dit kan per broker verschillen.

Over het algemeen is het goed om marktorder te gebruiken bij aandelen die een grote voorraad hebben en liquide is. Limietorders werken beter bij kleinere aandelen of wanneer de handelsvolume aanzienlijk kleiner is.

Zodra de kooporder is uitgevoerd, dan bezit je het aandeel.

Stap 5. Volg het bedrijf en het aandeel

Het kopen van een aandeel is slechts een onderdeel van het proces. Je dient het bedrijf te volgen, kwartaal- of jaarinkomsten bij te houden en de trend binnen de branche in de gaten te houden. Zodra het goed gaat met het bedrijf, kun je overwegen om meer geld toe te voegen aan je investering. Daarnaast kun je meer aandelen toevoegen aan je portefeuille naarmate je expertise groeit.

Houd er rekening mee dat terwijl je aandelen bezit het is onvermijdelijk dat de waarde van je aandeel op een gegeven moment af gaan nemen. Ook al is het tijdelijk. Als je het bedrijf en branche begrijpt, dan kun je een weloverwogen beslissing maken om het aandeel met korting te kopen of te verkopen.

Tot slot, als je wilt beginnen met beleggen, dan moet je weten dat er ook andere opties zijn. Zoals Warren Buffet adviseert: “Als je het leuk vindt om 6 tot 8 uur per week aan investeringen te werken, doe dat dan. Als je dat niet doet, koop dan indexfondsen met een DCA-strategie”.

Als je geen tijd wilt besteden aan het volgen van aandelen, dan is het kopen van indexfondsen een goed alternatief. Indexfondsen bezitten vaak honderden aandelen, wat het voordeel van diversificatie biedt zonder het extra werk van het analyseren en evalueren van individuele aandelen.

Hier vind je een lijst van de meest gekochte ETF’s van DEGIRO.

4 Tips bij het kopen van aandelen

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk fouten kunt voorkomen. Wij weten wat de meest voorkomende fouten zijn. Als je deze 4 tips naleeft is je kans op succes aanzienlijk groter dan de gemiddelde startende belegger.

Tip 1: Spreid je portefeuille

Kies niet uitsluitend voor 1 of enkele verschillende aandelen en branches. Het neemt enorme risico’s met zich mee; als het slecht gaat binnen die ene sector dan kun je in een kort moment al je rendement verliezen. Zorg voor een gespreide portefeuille. Kies verschillende branches waar je in wil investeren en verspreid op die manier je kansen en je risico’s.

Tip 2: Doe zo min mogelijk transacties

Beleg je met minder dan € 1.000? Dan is het verstandig om eerst te sparen voordat je aandelen gaat kopen. Vaak zijn de transactiekosten in verhouding erg duur bij het aankopen van aandelen voor minder dan € 1.000, waardoor het erg moeilijk is om een mooi rendement te behalen. Het is aan te raden om aandelen minimaal per € 1.000 te kopen om de transactiekosten beperkt te houden.

Tip 3: Gebruik je gezonde verstand

Gebruik je eigen gezonde verstand. Het is een open deur, maar we zien vaak beleggers speculeren op aandelen waar ze geen kaas van hebben gegeten. Dit is vaak onverstandig om te doen, omdat je hierdoor moeilijker overtuigd bent van de toegevoegde waarde. Dit zorgt ervoor dat je vroeg of laat zult twijfelen over je keuzes en misschien wel tegen een verlies je aandelen wegdoet. Zorg ervoor dat je bekend bent met de markt en branche. Het liefst werk je binnen die sector – je hebt dan een betere feeling bij het bedrijf. Als je overtuigt bent van je keuzes, zul je minder snel beïnvloed raken door anderen.

Tip 4: Denk in lange termijn

Beleggen is een marathon en geen sprint. Het doel met duurzaam beleggen is om op een zo risicoloos mogelijke manier zo veel mogelijk rendement te behalen. Je maakt hierbij continu de afweging tussen risico en rendement. Zorg ervoor dat je geduldig bent en onderzoek doet naar de onderneming en de branche voordat je er in investeert. Als je snel, veel rendement wilt behalen, zal de kans groter zijn dat je in één keer een groot deel van je vermogen verliest. Zorg ervoor dat je beleggen als een investering ziet en niet als een casino.

eToro review - Logo
eToro is door Beter Beleggen uitgeroepen tot de beste broker van 2023

Meld je aan en begin binnen enkele minuten met beleggen over de hele wereld tegen lage tarieven.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Veelgestelde vragen over aandelen kopen

Waarom is aandelen kopen een goede investering?

Aandelen zijn slechts één van de vele mogelijke manieren om jouw geld te investeren. De reden waarom slimme beleggers in aandelen beleggen, is simpelweg dat ze het hoogste potentiële rendement opleveren. En op de lange termijn presteert geen enkel ander type investering doorgaans beter.

Wat is het doel van aandelen?

Bedrijven verkopen aandelen in hun bedrijf om geld in te zamelen. Ze gebruiken dat geld vervolgens voor verschillende initiatieven: een bedrijf kan geld dat is opgehaald uit aandelen gebruiken om nieuwe producten of productlijnen te financieren, om in groei te investeren, om hun activiteiten uit te breiden of om schulden af te betalen.

Kun je rijk worden door aandelen te kopen?

Je kunt rijk worden met aandelen, je moet alleen wel een risico te nemen. Je kunt jouw vermogen vergroten door jouw geld gedurende een lange periode op de aandelenmarkt te zetten. Het belangrijkste is dat je niet rijk kunt worden met aandelen zonder enig risico te nemen. Persoonlijk denk ik dat het risico het waard is.

Is beleggen in aandelen gokken?

Investeren in de aandelenmarkt is geen gokken. Beide brengen risico’s met zich mee en elk probeert de winst te maximaliseren, maar investeren is een skill wat je kunt ontwikkelen. Gokken is geen skill maar een kansberekening. Dit is het grote verschil tussen gokken en beleggen.

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties