Beleggerscompensatiestelsel

Beste broker - Beter beleggen
Wat is de beleggerscompensatiestelsel?

Houd jij je bezig met het beleggen in aandelen, obligaties of met andere financiële beleggingen? Iedere belegger weet dat de waarde nog wel eens wilt veranderen, dit zijn ten slotte de risico’s achter het verlies draaien. Als je verlies draait wordt hier geen compensatie voor gegeven, dit is natuurlijk voor je eigen risico.

Waar je wel een vergoeding voor kunt krijgen? Als bij de beleggingsonderneming of de broker iets fout gaat, bijvoorbeeld een faillissement. De vergoeding die je hiervoor kunt krijgen heet de beleggerscompensatiestelsel. Dit is de garantie die je krijgt dat je jouw beleggingen terug kunt krijgen tot €20.000 als er iets misgaat waar je geen invloed op hebt.

Zet de stap naar financiële vrijheid.

Garantie voor beleggers dankzij de beleggerscompensatiestelsel

De beleggerscompensatie is in het leven geroepen voor beleggers wanneer het verkeerd gaat bij een beleggingsonderneming. Dit kan zijn doordat het bedrijf bijvoorbeeld failliet gaat, als er fraude wordt gepleegd, of als er mismanagement plaatsvindt.

De bedrijven die beleggingsdiensten aanbieden worden door de wet verplicht om het vermogen van hun klanten gescheiden te houden van hun eigen vermogen. De beleggingen die gedaan zijn door hun klanten staat op die manier op een aparte rekening mocht het fout gaan.

Er kan echter nalatig omgegaan worden met het afscheiden van de vermogens. In dat geval kan de onderneming het vermogen van hun klanten meenemen in haar falende val. De beleggers krijgen dit verlies gecompenseerd door de beleggerscompensatie.

Beleggerscompensatiestelsel: Vergoeding voor beleggers

Dreigt het bedrijf waar jij belegt failliet te gaan? Met de beleggerscompensatie krijg je de garantie dat jij jouw investeringen en beleggingen terugkrijgt tot een maximaal bedrag van € 20.000. Dit compensatie bedrag is per persoon en per onderneming. Als je samen met een partner een beleggersrekening hebt dan krijg je gegarandeerd een bedrag terug van € 40.000. Dit is dus € 20.000 per persoon.

Beleggerscompensatiestelsel: Wie kan er aanspraak op maken?

De beleggerscompensatie is er voor iedereen die zich bezighoudt met particulier beleggen. Ook is de beleggerscompensatie er voor kleine ondernemingen die een kort inzicht mogen notificeren over de bezittingen, schulden en het eigen vermogen van een bedrijf.

Profiteer van de laagste prijzen!

Aanmelden bij DEGIRO

Profiteer van 0% commissie!

Aanmelden bij eToro
Vergelijk de beste brokers van Nederland.

Beleggerscompensatiestelsel: Wie kan er geen aanspraak op maken?

Natuurlijk kan niet iedereen aanspraak maken op de beleggerscompensatie. Dit geldt voor de volgende personen en/of bedrijven:

 • Personen die minimaal 5% in het kapitaal van de beleggende onderneming deelnemen.
 • Bestuurders, beheerders en hoofdelijk aansprakelijke vennoten werkzaam in het verlenen van beleggingsdiensten bij de onderneming.
 • Marktpartijen en beleggers die professioneel zijn zoals banken, pensioenfondsen, overheidsinstanties ect.

De beleggerscompensatiestelsel in Nederland

Per land is de beleggerscompensatie anders. De Nederlandse beleggerscompensatie geldt voor iedereen die hun geld belegd via een Nederlandse bedrijf. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bank, beleggingsonderneming of een beleggingsinstelling beheerder. Deze bedrijven mogen ook individuele vermogens beheren. Dit kan over een Nederlandse financiële onderneming gaan of om een Europees bijkantoor die bij een Nederlandse financiële onderneming hoort.

Depositogarantie

De depositogarantie behoort tot een garantieregeling. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat het geld terugkomt op jouw bankrekening. Wanneer faillissement een bank treft dan krijg jij je geld op je bankrekening terug. Dit bedrag loopt op tot maximaal € 100.000. Dit bedrag geldt per persoon en per bank.

Let op! Er zit een groot verschil tussen de beleggerscompensatiestelsel en de depositogarantie. Bij de beleggerscompensatie gaat het om een vermogen tot €20.000 dat is geïnvesteerd in effecten. Bij de depositogarantie gaat het om vermogen dat op een bankrekening staat (dus niet in effecten)  tot een bedrag van €100.000.

Profiteer van de laagste prijzen!

Aanmelden bij DEGIRO

Profiteer van 0% commissie!

Aanmelden bij eToro

Aanbevelingen van de auteur

Leuk dat je zo ver bent gekomen met het lezen van mijn artikelen! Ik wil je graag nog een aantal van mijn persoonlijke aanbevelingen doen. Deze services heb ik puur geselecteerd op basis van eigen ervaring en tientallen uren aan research. Nou, hier komen ze:

 • Cursus beleggen voor beginners en gevorderden: De Trading Navigator Methode is een complete cursus om te beginnen met beleggen. Naast een cursus ontvang je ook een software waarmee je direct kunt beginnen met winstgevend beleggen. Terwijl je winstgevend belegt volg je de masterclass en leer je zo stap voor stap een goede belegger te worden!
  Doorgaan naar de Trading Navigator Methode.
 • Broker met de laagste commissie kosten: Met eToro kun je traden zonder dat je commissie hoeft af te staan. Dit betekent dat je 0% commissie betaalt over je trades! Nergens kun je zo goedkoop in effecten handelen zoals bij eToro. Een account aanmaken is overigens ook gratis!
  Gratis account aanmaken bij eToro.
 • Broker met de laagste maandelijkse kosten: Met DEGIRO betaal je de laagste maandelijkse kosten. Dit zorgt ervoor dat DEGIRO de goedkoopste broker is voor beleggers. Ideaal voor beleggers die zich richten op het lange termijn beleggen. Een account maken kost niets en je krijgt jouw eerste €50 transactiekosten gratis!
  Profiteer van €50 gratis transactietegoed bij DEGIRO.
Begin direct met het verdienen van rendement.

Veelgestelde vragen over de beleggerscompensastiestelsel

Hoe werkt de beleggerscompensatiestelsel in het buitenland?

Als je bij een beleggingsonderneming belegt waarvan het hoofdkantoor in het buitenland is gevestigd, is het mogelijk om aanspraak te maken op de beleggerscompensatie van dit land. Alle landen die tot de Europese Economische Ruimte behoren (De EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) geven door de beleggerscompensatie beleggers de garantie om beleggingen en geld terug te kunnen krijgen tot maximaal € 20.000. Er zijn landen die een hogere vergoeding bieden.

Banken en/of beleggingsondernemingen die een hoofdkantoor gevestigd hebben buiten Europa (EER) hebben vaak andere regelingen. Voor deze ondernemingen bestaat echter wel de mogelijkheid om aanvullend aan de Nederlandse beleggerscompensatie mee te doen. Wil je weten welke beleggerscompensatie van toepassing is bij jouw financiële onderneming? Vraag dit dan na bij jouw financiële onderneming.

Wie financiert de uitbetaling van de beleggerscompensatiestelsel?

De financiële bedrijven waar deze garantieregeling voor van toepassing is betaald de Nederlandse beleggerscompensatie. De bedrijven en ondernemingen slaan hun handen ineen en zorgen er gezamenlijk voor dat alle gedupeerde beleggers gecompenseerd kunnen worden tot het maximale bedrag van € 20.000. De vergoeding die de gedupeerde beleggers krijgen wordt door Nederlandsche Bank geregeld.

Hoe werkt het toezicht op beleggingsdiensten?

Het vermogen van de financiële ondernemingen die de beleggingsdiensten mogen verlenen moet te allen tijde gescheiden zijn van het vermogen dat is belegd door hun klanten. Dit is de wet en hier wordt toezicht opgehouden door de Autoriteit Financiële Markten, het AFM.

De toezichthouder, het AFM, checkt regelmatig of de financiële ondernemingen zich hier eigen aan houden. Ook probeert het AFM als de vermogensscheiding niet werkt naar behoren op tijd in te grijpen. Mocht het dan toch verkeerd gaan door bijvoorbeeld fraude of een faillissement dan verzorgt het DNB het uitvoeren van de beleggerscompensatiestelsel.

Wanneer is de beleggerscompensatie van toepassing?

De beleggerscompensatie is van toepassing op verschillende momenten:

 • Het ontvangen van klantorders;
 • Het doorgeven van klantorders;
 • Orders uitvoeren uit opdracht van cliënten;
 • Het beheren van prive vermogens;
 • Financiele hulpmiddelen plaatsen of overnemen zonder plaatsingsgarantie.
Wanneer is de beleggerscompensatie niet van toepassing?

De beleggerscompensatie is niet van toepassing tijdens:

 • Het kopen of bewaren van crypto currency via een crypto broker;
 • Advies ontvangen over beleggen;
 • Het vasthouden van vermogen op je rekening. In dit geval heb je recht op een depositogarantie.
Hoe eerder je begint, des te meer kans op rendement.

Video: Beleggerscompensatiestelsel uitgelegd

Start nu zelf met beleggen.
Wesley Jansen - Auteur: Beter Beleggen
Wesley Jansen

Van jongs af aan opgegroeid met RTL Z nieuws en zodoende een natuurlijke interesse voor bedrijvigheid ontwikkeld. Wesley is zeer leergierig en staat vooraan bij elke training om met die kennis zijn websitebezoekers te verbluffen en ondersteunen.

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen