Beter Beleggen

Verbeter je beleggingskennis

Klanten beoordelen ons met een 9,6 ⭐⭐⭐⭐⭐

“Beste broker van 2023” Beter Beleggen

Beste broker voor beginnende belegger

Als je net begint met beleggen wil je zoveel mogelijk dure fouten voorkomen. Het is dan ook extreem kostenbesparend om eerst research te doen naar het kiezen van de meest geschikte broker voor jou als beginnende belegger.

Wist je dat een gemiddelde belegger meer dan €50.000 rendement misloopt over een periode van 30 jaar omdat ze beleggen op een broker die niet bij hun past?

Wil jij deze kostbare fout ook niet maken? In dit artikel leggen we haarfijn uit waar je als beginnende belegger precies op moet letten bij het kiezen van een broker. Dit artikel is opgedeeld in de volgende onderwerpen:

  • Wat moeten beginnende belegger zoveel mogelijk vermijden?
  • Wat maakt een broker geschikt voor een beginnende belegger?
  • Aan welke eisen moet een beginnersvriendelijke broker voldoen?
  • Welke type belegger ben jij: Actieve- of passieve belegger?
  • Wat de #1 beste broker is voor beginnende actieve- en passieve beleggers?

Als je die €50.000 rendement niet mis wilt lopen, lees dan gauw verder om meer te weten te komen over het kiezen van de beste broker voor de beginnende belegger.

Uit ons onderzoek blijkt dat eToro de beste broker is voor de beginnende belegger. Tijd besparen? Open dan direct een Gratis Account via de onderstaande button!

68% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Beste broker voor beginnende (passieve) beleggers

Als je als beginnende belegger passief wilt beleggen, dan maak je waarschijnlijk de juiste keus. In Nederland zijn er enkele aanbieders die erg geschikt zijn voor beginnende beleggers die passief willen beleggen. De meest geschikte keuze hiervoor is DEGIRO. In onderstaande tabel kun je zien hoe het aanbod van DEGIRO eruitziet.

Kenmerken DEGIROBeschrijving
Kosten rekening openenGratis
Educatief materiaalDEGIRO biedt een beleggersacademie en diverse blogs aan. Grote kennisbronnen voor beginnende beleggers.
Minimale inleg€ 1
OefenaccountNee
InactiviteitskostenGeen
KostenExtreem laag voor passieve beleggers

Zoals je ziet biedt DEGIRO vrijwel alles aan waar een geschikte broker aan moet voldoen. Bij DEGIRO kun je kosteloos een rekening openen, een training volgen geschikt voor de beginnende beleggers, heb je een minimale inleg van € 1. DEGIRO beschikt helaas niet over oefenaccounts, waardoor je niet of beperkt kunt oefenen met een DEGIRO account. Aan de andere kan is DEGIRO wel de allergoedkoopste broker voor lange-termijn beleggers, waardoor het wordt gezien als de #1 broker voor beginnende beleggers die passief willen beleggen.

Disclaimer: Met beleggen kun je je inleg verliezen.

Beste broker voor beginnende (actieve) beleggers

eToro review - Logo

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het sterk wordt afgeraden om als beginnende belegger te beginnen met actief beleggen. Als je dit daadwerkelijk wilt doen dan dien je je eerst goed te verdiepen in daytraden door hier boeken over te lezen en cursussen over te volgen.

Indien je het gevoel hebt dat je je genoeg hebt verdiept in het actief beleggen dan is het raadzaam om te beginnen met een oefenaccount bij eToro. eToro is een erg overzichtelijk platform wat erg geschikt is voor daytraders, doordat ze 0% commissie aanbieden voor trades. Hierdoor kun je als daytrader effecten handelen zonder dat je hoeft te denken aan de commissie op transactiekosten die hierdoor worden gemaakt.

Jouw kapitaal loopt risico. Er kunnen andere kosten van toepassing zijn. Klik hier voor meer informatie..

In onderstaande tabel kun je precies zien hoe eToro zich profileert als het gaat om de vereisten die we in dit artikel hebben besproken.

Kenmerken eToroBeschrijving
Kosten rekening openenGratis
Educatief materiaalGeschreven content om je op weg te helpen van beginner tot gevorderden
Minimale inleg$ 50
OefenaccountGratis, met $ 100.000 aan oefengeld
InactiviteitskostenJa, $10 per maand na 12 maanden inactiviteit
KostenExtreem laag voor daytraders

Zoals je ziet voldoet eToro niet aan alle vereisten voor een beginnende belegger. Dit benadrukt dan ook weer dat daytraden niet geschikt is voor beginnende beleggers. Als beginner is het wel interessant om een oefenaccount te openen bij eToro, omdat het platform verder wel super geschikt is voor daytraders doordat het aanvoelt als een spel. Door een oefenaccount te openen kun je kosteloos gebruik maken van hun platform en aanvoelen of het wat voor je is. Meer weten? Lees dan eens ons eToro review.

Beginnende beleggers: Vermijd dit!

Als beginnende belegger is het heel makkelijk om de verkeerde broker te kiezen. Als je een beetje bekend bent in de beleggingswereld, dan ben je waarschijnlijk ook wel bekend met de slogan “0% transactiekosten bij eToro”. Dat klinkt als beginnende belegger natuurlijk onwijs fijn: “Geen kosten bij het uitvoeren van een transactie!“

Wat je als beginnende belegger waarschijnlijk niet weet zijn alle kosten eromheen die je moet betalen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen met dollars op die broker werken, je dient dus je euro’s naar dollars om te zetten. Bovendien is het vooral goedkoop op het moment dat je veel aandelen verhandelt buiten de EU.

Daarbovenop biedt eToro veel CFD’s aan die ze ook nog eens stoppen tussen de normale aandelen, wat riskante beleggingsopties zijn waar je als beginnende belegger zo ver mogelijk uit de buurt wil blijven. Begrijp me niet verkeerd, eToro is een uitstekende broker, het is alleen niet een erg geschikte broker voor bijvoorbeeld ETF-beleggers. Ondanks dat hun advertenties het kan laten lijken dat ze erg geschikt zijn voor dit type beleggers. eToro is juist erg interessant voor het verhandelen van aandelen, beginners en beleggers die al wat meer ervaring hebben in het handelen.

Kortom, laat je niet direct verleiden door de advertenties van de brokers zelf. Het is voor hen kinderspel om de meest positieve uitgangspunten uit te lichten. Tegelijkertijd weet je als onervaren belegger niet welke overige kosten er nog meer bij komen kijken op het moment dat je begint met beleggen. Het is daarom aan te raden om je verder te verdiepen zoals wij dat doen in dit artikel.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Beginnende beleggers: Let op deze 6 dingen!

eToro review Copy Trading

Een broker die geschikt is voor de beginnende belegger heeft verschillende kenmerken. Allereerst moet de broker de mogelijkheid hebben om een gratis rekening te openen. Je wilt als beginnende belegger niet vanaf het begin al direct met kosten te maken krijgen.

Verder is het belangrijk dat de broker voldoende educatief materiaal aanbied, zodat je gaandeweg meer kunt leren over beleggen. Daarbovenop moet de broker werken met een lage minimale inleg, zodat je niet direct een groot deel van je spaarrekening hoeft in te zetten. Tot slot moet de broker ook de beginnende gebruiker voorzien van een oefenaccount, zodat je als starter eerst kennis kunt maken met de interface en kunt handelen met oefengeld voordat je werkelijk begint met beleggen.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

#1. Gratis rekening openen

Als beginnende belegger kan ik me erg goed voorstellen dat beleggen kan klinken als een eng woord. Je legt namelijk een groot deel van je zuurverdiende spaargeld op een plek waarbij het de mogelijkheid is dat je je inzet kunt verliezen. Vreselijk! Je wilt dan als beginnende belegger ook niet met te veel obstakels worden opgezadeld. Een gratis rekening openen is wel het minimale wat een beginnersvriendelijke broker dient aan te bieden. We kijken in dit artikel dus enkel naar brokers waarbij er geen kosten (en geen verborgen kosten) zijn gekoppeld aan het openen van een rekening.

#2. Gratis oefenaccount

Een gratis oefenaccount is in feite een account met nep-geld erop. Met een gratis oefenaccount kun je als beginnende belegger eerst kennis maken met de broker en aanvoelen of dit bij jou past. Daarnaast kun je tegelijkertijd met het volgen van een educatieve training dit direct in de praktijk zetten zonder dat je direct echt geld ervoor op het spel moet zetten.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

DEGIRO vs eToro Valutakosten

#3. Geen inactiviteitskosten

Sommige brokers werken met overige kosten, zoals inactiviteitskosten. Dit betekent dat als de broker voor een bepaalde periode niet meer gebruikt, dan worden er kosten in rekening gebracht. Als beginnende belegger weet je waarschijnlijk nog niet of het echt wat voor jou is en wil je niet met dergelijke kosten te maken hebben. Om die reden nemen we deze kenmerk ook mee, waarbij ons doel is om een broker te kiezen zonder inactiviteitskosten.

#4. Lage minimale inleg

Met een lage minimale inleg bedoelen we de minimale initiële investering die je moet doen om überhaupt aandelen te kunnen kopen bij de betreffende broker. We gaan hier gemakshalve vanuit dat de minimale inleg niet hoger mag zijn dan €100. Ik ga er hiermee vanuit dat je als onervaren belegger begint met dit bedrag of een veelvoud hiervan.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

#5. Lage algemene kosten

Een broker die geschikt is voor beginnende beleggers heeft extreem lage kosten. Het liefst de allerlaagst mogelijke kosten. We gaan er namelijk vanuit dat je een broker kiest en daar voor vrijwel de rest van je leven bij blijft (zo lang het de goedkoopste blijft). Hiervoor is het belangrijk om te kiezen voor de broker met de laagste kosten, zodat er op de lange termijn geen rendement verloren gaat een onnodige kosten.

#6. Educatief materiaal

Als beginnende belegger is het zo enorm belangrijk om je te verdiepen in beleggen en zo veel mogelijk kennis op te doen. Je legt immers een groot deel van je zuurverdiende spaargeld opzij en hier wil je zo slim mogelijk mee omgaan. Het is daarom zo enorm belangrijk om de juiste keuzes te maken met dit geld. Dit kun je het beste doen door je goed te verdiepen in het beleggen. Een broker die geschikt is voor beginnende beleggers biedt een uitgebreid educatieplatform waar je als beginnende belegger terecht kunt om alles te weten te komen over beleggen en waar je je vragen kunt stellen.

Let op! Zelfeducatie is de meest belangrijkste manier om beter te worden in beleggen.

Simpelweg ervaren beleggers kopiëren, met bijvoorbeeld copytrading, is geen duurzame manier om jezelf te verbeteren. Vind je het verdiepen in beleggen niet super interessant? Lees je dan eens in over beleggingsmandjes, zoals onze lijst van de beste ETF’s van DEGIRO. Met zo’n beleggingsmandje koop je in een keer honderden kwalitatief goede aandelen van bedrijven, waardoor je het risico enorm spreid en eigenlijk al heel slim belegt zonder dat je je hier in moet verdiepen. Een ander alternatief om veel kwalitatieve ETF’s te kopen is met de handige app van DEGIRO. Lees ons volledige DEGIRO review als je wilt beginnen met beleggen en minimale inspanning hiervoor wilt doen.

Met beleggen kun je je inleg verliezen

Minimale eisen van brokers

De belangrijkste kenmerken van brokers voor beginnende beleggers hebben we in het vorige onderwerp beschreven. In dit onderdeel specificeren we de kenmerken met minimale eisen van brokers voor beginnende beleggers. In onderstaande tabel sommen we deze eisen van brokers op.

KenmerkenMinimale vereisten
Kosten rekening openenGratis
Educatief materiaalVolledige training van beginner tot gevorderden
Minimale inlegNiet hoger dan €100,-
OefenaccountGratis, met minimaal €10.000 aan oefengeld
InactiviteitskostenGeen
KostenZo laag mogelijk (transactiekosten, valutakosten, overige kosten)

Met deze eisen zorgen we ervoor dat de drempel voor beginnende beleggers zo laag mogelijk is en selecteren we alleen brokers waarbij er genoeg mogelijkheid is om jezelf te kunnen ontwikkelen tot een ervaren belegger. Verder hoef je je geen zorgen te maken als je besluit dat beleggen toch niet iets voor jou is, er zijn immers geen inactiviteitskosten die bij je in rekening worden gebracht bij deze brokers.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Actief of passief beleggen?

Passieve-belegger-Beste-broker-Beter-Beleggen

Er zijn 2 type beleggers: Actieve- en passieve beleggers. De type beleggers onderscheiden van elkaar door de intensiteit van handelen. De actieve belegger verhandeld vaak dagelijks effecten, terwijl de passieve belegger misschien maar 1 keer per maand een trade uitvoert. Het is belangrijk om jezelf te herkennen in een beleggingsvorm, omdat voor deze twee type beleggers er een compleet andere broker geschikt is.

Actief beleggen

Actieve beleggers zijn herkenbaar aan dat ze dagelijks trades openen en vaak dezelfde dag nog de trade ook weer sluiten. Actieve beleggers zijn bekend met CFD’s en gebruiken dit om hun winst te maximaliseren. Actieve beleggers zijn vaak ervaren beleggers en voeren dit op professioneel niveau uit. Beginnende beleggers die actief willen beleggen is sterk aanbevolen om je eerst goed te verdiepen in daytraden. Mogelijkheden om je te verdiepen is door het lezen van boeken over beleggen of het volgen van een Day Trading Masterclass.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Passief beleggen

Passieve beleggers zijn herkenbaar aan dat ze niet erg actief zijn in het verhandelen van effecten. De strategie hierachter is ook vaak om een effect te kopen en deze vast te houden voor een langere termijn. Passief beleggen is vaak erg geschikt voor beginnende beleggers of als je wilt beleggen met weinig geld, omdat je enerzijds niet extreem veel verstand moet hebben van beleggen. Anderzijds is het geschikt voor beginnende beleggers omdat je er niet elke dag mee bezig hoeft te zijn, vandaar de naam passief.

68% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider. Ga na of u begrijpt hoe CFD’s werken en overweeg of u zich het hoge risico op verlies van uw geld kunt veroorloven.

eToro review - Logo
eToro is door Beter Beleggen uitgeroepen tot de beste broker van 2023

Meld je aan en begin binnen enkele minuten met beleggen over de hele wereld tegen lage tarieven.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Veelgestelde vragen over de beste brokers voor beginnende beleggers

Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen?

Bij Beter Beleggen gaan we uit van een minimale begin investering van 100 euro. Er zijn ook geschikte brokers voor beginners waar je gratis kunt beginnen met een demo-account.

Moet ik de goedkoopste broker kiezen?

Handelskosten zijn zeker van belang voor alle handelaren, maar veel brokers bieden nu commissievrij handel in aandelen, ETF’s en opties aan. Andere factoren, zoals toegang tot kennisbanken en cursussen kunnen waardevoller zijn dan een paar euro te besparen bij het kopen van aandelen.

Hoe kan ik met weinig geld diversifiëren?

Een eenvoudige manier is om te beleggen in fondsen. ETF’s zijn in wezen onderlinge fondsen die worden gekocht en verkocht, net als individuele aandelen op een effectenbeurs. Net als onderlinge fondsen bevat elke ETF een mand met aandelen (soms honderden) die aan bepaalde criteria voldoen (bijv. Aandelen van bedrijven die deel uitmaken van een aandelenmarktindex zoals de S&P 500).

Welke online broker heeft de laagste tarieven?

Er zijn verschillende soorten tarieven onder te verdelen in de brokers. Als je een actieve belegger bent dan is eToro een broker met hele gunstige tarieven. Als je een passieve belegger bent, dan is DEGIRO gunstiger. Beter beleggen leert jou alles over de beste brokers in Nederland.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties