[TOP 3] Beste ETF’s op DEGIRO in 2022

De beste ETF-ranglijst voor DEGIRO gebruikers is bedoeld om langetermijnbeleggers te helpen bij het evalueren en vergelijken van de structuur van op de beurs verhandelde fondsen.

Alle ETF’s volgen een ​​onderliggende index, bijvoorbeeld voor een variatie aan aandelen of de prijs van grondstof(fen). Het doel: Grote-, liquide fondsen identificeren die betrouwbaar presteren. Deze ETF’s kunnen vervolgens functioneren als onderdeel van een belegger’s asset plan voor de langere termijn.

Alle kosten worden vergeleken, zowel de kosten die zijn opgenomen in algemeen gepubliceerde kosten als de kosten die worden gemaakt door de spread. Ook de mate van diversificatie en het succes van een specifieke ETF wordt meegenomen. We bespreken elk van deze maatregelen uitvoerig, maar eerst bekijken we wat volgens ons de beste ETF’s zijn die DEGIRO aanbiedt.

Met beleggen kun je je inleg verliezen

Beste ETF #1. Vanguard S&P 500

  • TICKER: VUAA
Vanguard S&P 500

De Vanguard S&P 500 past een beleggingsbenadering van passief beheer toe. Dit wordt gedaan door middel van fysieke verwerving van effecten. Het streven is om de aandelen van de grotere beursgenoteerde bedrijven in de VS te volgen. Het doel van de Vanguard S&P 500:

  1. Het rendement van de Index te volgen door te beleggen in alle samenstellende effecten van de Index in dezelfde verhouding als de Index. Waar het niet praktisch uitvoerbaar is om volledig te repliceren, zal het Fonds een steekproefprocedure gebruiken.
  2. Blijf volledig belegd in de S&P 500, behalve in buitengewone markt-, politieke of vergelijkbare omstandigheden.

Jaarlijkse beheerkosten: 0,07% per jaar.
Deze kosten zijn geïntegreerd in de koers.

Portefeuilleverdeling

Laatste update: 31 oktober 2021.

Sectoren

Geografisch

Met beleggen kun je je inleg verliezen

Beste ETF #2. iShares MSCI World

  • TICKER: IWDA
iShares MSCI World

iShares MSCI World streeft ernaar het rendement te volgen van een index die is samengesteld uit bedrijven uit ontwikkelde landen. iShares MSCI World heeft een blootstelling aan een breed scala aan wereldwijde bedrijven in 23 ontwikkelde landen, dekt 85% van de beursgenoteerde aandelen in elk land en wordt gebruikt als kern van een portefeuille om groei op lange termijn te zoeken.

Jaarlijkse beheerkosten: 0,20% per jaar.
Deze kosten zijn geïntegreerd in de koers.

Portefeuilleverdeling iShares MSCI World

Laatste update: 29 december 2021.

Sectoren

Geografisch

Met beleggen kun je je inleg verliezen

Beste ETF #3. Vanguard FTSE All-World

  • TICKER: VWCE
Vanguard FTSE All-World

De Vanguard FTSE All-World ETF past een beleggingsbenadering van passief beheer toe – of indexering – door middel van fysieke verwerving van effecten, en streeft ernaar de prestaties van de FTSE All-World Index te volgen. De Index bestaat uit aandelen van grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten. Het doel van de Vanguard FTSE All-World ETF:

  1. Het rendement van de Index te volgen door te beleggen in een representatieve steekproef van effecten die in de Index zijn opgenomen.
  2. Blijf volledig belegd, behalve in buitengewone markt-, politieke of vergelijkbare omstandigheden.

Jaarlijkse beheerkosten: 0,22% per jaar.
Deze kosten zijn geïntegreerd in de ETF. Dit betekent dat de kosten zijn meegenomen in de koers.

Portefeuilleverdeling Vanguard FTSE All-World

Laatste update: 31 oktober 2021.

Sectoren

Geografisch

Met beleggen kun je je inleg verliezen

ETF’s vergelijken

Je wilt gespreid beleggen in ETF’s die zijn geselecteerd op basis van strenge criteria. Uit onderzoek is gebleken dat de volgende 3 ETF’s de beste zijn van DEGIRO: Vanguard FTSE All-World, Vanguard S&P 500 en de iShares MSCI World. In onderstaande grafiek kun je de koershistorie zien (vanaf januari 2020) van deze 3 ETF’s.

(Bron: Tradingview)

  • De lichtblauwe lijn, Vanguard S&P 500, is de koerswinnaar met een koerswinst van 35%.
    Afgelopen 2 jaar heeft de S&P500 jaarlijks ruim 17,5% rendement opgeleverd.
  • De oranje lijn, iShares MSCI All World, komt behoorlijk in de buurt met een koerswinst van 28%.
    Afgelopen 2 jaar heeft de iShares MSCI All World jaarlijks 14% rendement opgeleverd.
  • De paarse lijn, Vanguard FTSE All-World, loopt wat achter op de andere ETF’s met een koerswinst van 25%.
    Afgelopen 2 jaar heeft de Vanguard FTSE All-World jaarlijks 12,5% rendement opgeleverd.

Met beleggen kun je je inleg verliezen

Selectiecriteria

Om de beste ETF op DEGIRO te identificeren, stellen we criteria op die volgens ons interessant zouden moeten zijn voor alledaagse lange termijn beleggers; namelijk de levensduur, omvang en geschiktheid van een fonds voor een traditioneel asset-allocatieplan.

Deze ETF-ranglijst omvat fondsen met een handelsgeschiedenis van ten minste 1 jaar en ten minste €100 miljoen aan beheerd vermogen, exclusief fondsen die gebruikmaken van leveraged of inverse strategieën, evenals actief beheerde fondsen. Dergelijke fondsen zijn prima voor meer ervaren handelaren, maar niet voor passieve lange termijn beleggers. Fondsen die aan al deze criteria voldoen, worden aangemerkt als beste ETF -fondsen en komen in aanmerking voor rangschikking.

Met beleggen kun je je inleg verliezen

Beoordelingscriteria

Beste ETF-fondsen worden gerangschikt op basis van een totaalscore die is berekend uit vier samenstellende maatstaven: de kostenratio van een fonds, tracking error, bied- / laatratio en diversificatie. Voor elke deelmaatregel krijgen fondsen een score tussen 0 en 100, op basis van hun prestaties op die maatstaf in vergelijking met andere fondsen. Het best scorende fonds binnen een bepaalde maatregel (bijvoorbeeld laagste kostenratio) krijgt voor die maatregel een score van 100. De vier deelscores worden vervolgens gewogen (zie hieronder) om een ​​totaalscore te creëren.

1. Onkostenratio

Onkostenratio weegt voor 30% mee in de lijst. De onkostenratio is het percentage van het fondsvermogen dat een fondsbeheerder elk jaar mag opnemen om de bedrijfskosten te betalen. Lagere kostenratio’s betekenen een beter rendement voor vergelijkbare ETF’s. De gegevens hebben betrekking op de totale jaarlijkse onkostenratio van een fonds.

2. Trackingfout

De trackingfout weegt voor 30% mee in de lijst. Een trackingfout is een maatstaf voor de volatiliteit van excess returns ten opzichte van een benchmark. Overtollige rendementen zijn het rendement van de belegging dat hoger ligt dan de primaire benchmark, die is gebaseerd op een brede activaklasse. De tracking error wordt berekend over de afgelopen zes maanden. Benchmarkindices worden verstrekt door Morningstar. Tracking-fout vertelt beleggers of de ETF die ze hebben gekocht, de prestaties van de onderliggende index daadwerkelijk volgt. Tracking error wordt berekend door een lineaire regressie van het dagelijkse rendement van de netto-inventariswaarde van de ETF op het dagelijkse totale rendement van de onderliggende index over de afgelopen zes maanden.

3. Bid / Ask-Ratio

Bid / ask ratio weegt voor 20% mee in de lijst. De bid / ask-ratio meet de spreads tussen bied- en laatkoersen tussen verschillende ETF’s. Het wordt berekend door de biedprijs minus de laatprijs (de “spread”) voor een fonds te delen door de middenkoers tussen de bied- en laatkoersen. Bid / ask spreads kunnen “verborgen” transactiekosten voor een ETF meten, evenals liquiditeit (hogere bied-laat spreads impliceren een lagere liquiditeit). De bid- / ask maatstaf wordt dagelijks berekend en is gebaseerd op een gemiddelde over 30 dagen van de sluitingsbieding / laatspreads. Kleinere spreads krijgen hogere scores.

4. Diversificatie

Diversificatie weegt voor 20% mee in de lijst. De mate van diversificatie wordt bepaald door twee variabelen: het relatieve gewicht van de 10 grootste deelnemingen in een fonds en de omloopsnelheid van het fonds, de snelheid waarmee een fonds zijn deelnemingen op jaarbasis vervangt.

Een grotere diversiteit aan wegingen van de componenten van een fonds zorgt voor een betere spreiding bij het vergelijken van fondsen en verkleint de kans dat een paar grote deelnemingen de algehele prestatie van een fonds naar beneden halen. Tegelijkertijd kan een hogere fondsomzet leiden tot hogere kosten voor het bezitten van een fonds, en de omzet in indexfondsen zou over het algemeen laag moeten zijn. Daarom hebben we omzet opgenomen in onze fondsrangschikking.

Hoewel deze maatstaf een klein voordeel geeft aan aandelenfondsen, betekent de lagere weging in de algemene rangschikking dat lage kosten en een groot vermogen om de index te volgen de meest bepalende factoren zijn voor de rangschikking van fondsen. Er zijn twee componenten die worden gebruikt om de diversificatie te meten: het totale gewicht van de 10 grootste deelnemingen van het fonds en de gepubliceerde jaarlijkse omzetratio voor elk fonds. Elk onderdeel krijgt een weging van 10 procent om de totale weging van 20 procent te bepalen voor diversificatie in de algemene rangschikking.

Met beleggen kun je je inleg verliezen

Aanbevelingen van de auteur

Leuk dat je zo ver bent gekomen met het lezen van mijn artikelen! Ik wil je graag nog een aantal van mijn persoonlijke aanbevelingen doen. Deze services heb ik puur geselecteerd op basis van eigen ervaring en tientallen uren aan research. Hier komen ze:

Gratis cursus beleggen (voor beginners en gevorderden)

De Trading Navigator Methode is een complete cursus om te beginnen met beleggen. Naast een cursus ontvang je ook een software waarmee je direct kunt beginnen met winstgevend beleggen. Terwijl je winstgevend belegt volg je de masterclass en leer je zo stap voor stap een goede belegger te worden!

Reserveer gratis jouw plek bij de webinar.

Beste beleggingsapp (0% transactiekosten)

Met BUX Zero beleg je snel en gemakkelijk met je telefoon in aandelen over de hele wereld tegen 0% transactiekosten. Meld je aan en ontvang één gratis aandeel.

Maak gratis jouw account aan bij BUX Zero

Beste broker (0% transactiekosten kosten voor aandelen)

Met eToro kun je aandelen traden zonder dat je commissie hoeft af te staan. Dit betekent dat je 0% commissie betaalt over je trades! Nergens kun je zo goedkoop in aandelen handelen zoals bij eToro. Een account aanmaken is overigens ook gratis!

Maak gratis jouw account aan bij eToro.

Jouw vermogen loopt risico. Er kunnen andere kosten van toepassing zijn. Klik hier voor meer informatie

Veelgestelde vragen over beste ETF’s DEGIRO

Zijn ETF’s een goede investering?

ETF’s zijn ongelooflijk populaire beleggingen geworden voor zowel actieve als passieve beleggers. Hoewel ETF’s tegen lage kosten toegang bieden tot een verscheidenheid aan activaklassen, industriesectoren en internationale markten, brengen ze enkele unieke risico’s met zich mee.

Wat is een ETF en hoe werkt het?

Een ETF is een mandje met effecten waarvan de aandelen op een beurs worden verkocht. Ze combineren kenmerken en potentiële voordelen van aandelen, onderlinge fondsen of obligaties. Net als individuele aandelen worden ETF-aandelen de hele dag verhandeld tegen prijzen die veranderen op basis van vraag en aanbod.

Zijn ETF’s goed voor beginners?

Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn ideaal voor beginnende beleggers vanwege hun vele voordelen, zoals lage kostenratio’s, overvloedige liquiditeit, scala aan investeringskeuzes, diversificatie, lage investeringsdrempel, enzovoort.

Zijn ETF’s veiliger dan aandelen?

Op de beurs verhandelde fondsen brengen risico’s met zich mee, net als aandelen. Hoewel ze over het algemeen als veiligere beleggingen worden beschouwd, bieden sommige nog steeds beter dan gemiddelde winsten, terwijl andere beleggers helemaal niet helpen om het rendement te zien. Jouw persoonlijke risicotolerantie kan een grote factor zijn bij het beslissen welke keuze het beste bij jou past.

Met beleggen kun je je inleg verliezen

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
erik
erik
1 jaar geleden

leuk overzicht, maar welke iShares MSCI World bedoelen jullie hier?

iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc)
XET | 2B7K | IE00BYX2JD69 | EUR

iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc)
TDG | 2B7K | IE00BYX2JD69 | EUR

iShares MSCI World EUR Hedged UCITS ETF (Acc)
LSE | IWDE | IE00B441G979 | EUR

……

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Beter Beleggen
Stijn
Stijn
1 jaar geleden

Bedankt voor het overzicht. Er wordt hier wel scheef vergeleken.

De IWDA ETF is een zogenoemde ‘accumulerende’ ETF, het dividend wordt niet uitbetaalt maar opnieuw geïnvesteerd in de ETF.

VWRL (ook VUSA) is een distribuerende ETF, de dividenden worden uitbetaalt. Dit zorgt er voor dat de koers van IWDA veel sterker stijgt. Je kan dus niet de directe koersen met elkaar vergelijken.

Het beste kan je via Morningstar VWRL toevoegen aan de volgende vergelijking. Zorg er voor dat bij instellingen groei/ prijs deze op ‘groei’ staat.

https://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000MLIH&tab=13&InvestmentType=FE

Dit zal resultaten tot een rendement verschil van ongeveer 0.5 tot 1% per jaar. Iets anders dan 5% per jaar verschil….
De afgelopen 5 jaar is het rendement 11.10% en 10.40% per jaar, voor IWDA en VWRL respectievelijk.