Beter Beleggen

Verbeter je beleggingskennis

Klanten beoordelen ons met een 9,6 ⭐⭐⭐⭐⭐

“Beste broker van 2023” Beter Beleggen

Beste boeken over beleggen in 2023

Verhoog je rendement snel door je kennis effectief te verbreden.

Of je nu een gevorderde belegger bent of net begint. Boeken over beleggen zijn één van de beste bronnen waar je informatie uit kunt halen om je eigen beleggingsstrategie te bedenken en/of verbeteren. Maar let op waar je je tijd in investeert: Het kaf moet van het koren worden gescheiden. Er worden veel slechte boeken over beleggen verkocht.

Als je onvoldoende onderzoek doet bij de selectie van een goed boek, loop je het risico dat je je tijd verspilt. Slechte boeken over beleggen zijn boeken waarbij de auteur zelf geen of weinig successen heeft behaald of waarbij de auteur zelf een onderliggend commercieel belang heeft.

Kies een onpartijdige auteur, waarbij het boek past bij jouw niveau met een strategie die jou het meest aanspreekt. Als je nog een complete beginner bent, kies dan een boek voor beginners. Als je verdiept bent en je begrijpt de jargon in grote lijnen. Kies dan een boek over een type strategie die goed bij jou past, het is aan te raden om een boek te kiezen die past binnen jouw visie.

Natuurlijk is het leuk en interessant om over verschillende strategieën te lezen, maar uit de ervaring blijkt keer op keer dat je je beter kunt richten op één strategie en je hier in te specialiseren. Een daytrader is niet altijd een goede langetermijn belegger en een langetermijn belegger is niet altijd een goede daytrader.

Beter beleggen met boeken

Je vergroot je rendement door je te specialiseren in één strategie.

Ik ben zelf een groot voorstander van de strategie buy-and-hold. Ik volg daarin één persoon in het bijzonder. Die persoon zie ik als een mentor en zijn strategie als een blauwdruk voor succes. Dit boek heb ik meer dan 10 jaar geleden voor het eerst gelezen en tot op de dag van vandaag hanteer ik de strategieën om rendement te maximaliseren.

Ben je benieuwd over welk boek en auteur ik het heb? Lees dan gauw verder.

Boeken voor beginnende beleggers

Leren om te beleggen moet leuk zijn. Daardoor is het belangrijk dat je kiest voor een boek dat past bij jouw niveau. Als je een boek kiest dat boven jouw niveau is, dan is er een grote kans dat er te veel vakjargon in staat of door de complexiteit je jouw interesse in beleggen verliest. Beleggen is leuk en dat moet daardoor ook in begrijpbare taal voor jou worden geschreven.

Basisprincipes over beleggen

Voordat je je gaat verdiepen in strategieën van andere beleggers en je eigen strategie bepaalt, is het belangrijk dat je eerst de basisprincipes van beleggen en financiële markten begrijpt. De boeken die hieronder worden beschreven zijn naar mijn mening de beste boeken voor beginnende beleggers die op dit moment verkrijgbaar zijn.

De basis van het beleggen

In de basis van het beleggen wordt de hele basis van het beleggen van A tot Z geschreven. Met 504 pagina’s dik is dit de meest uiteenlopende en volledige boek dat is geschreven voor beginnende beleggers. Alle belangrijkste zaken waar je mee te maken krijgt bij het beginnen met beleggen worden in dit boek haarfijn tot in details uitgelegd.

Het boek is speciaal geschreven voor beginners. Dat merk je aan de verhelderende manier van schrijven en hoge mate van afwisseling tussen serieus en verrassend. De tips die worden beschreven zijn praktisch en leerzaam.

Het boek behandeld de onderwerpen: Spreiding van vermogen, emotionele en psychische obstakels, kenmerken van geld, deposito’s, obligaties, aandelen, vastgoed en andere vormen van investeren en beleggen. Beleggingsstrategieën, zoals het vinden van het juiste aandeel om te kopen en het kiezen van het juiste moment om te verkopen. De manier waarop de intrinsieke waarde van een bedrijf wordt waargenomen en uitgerekend en nog veel meer.Auteurs van De basis van het beleggen:

  • Dr. Jaap Koelewijn, voormalige research CEO bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), columnist voor het Financieel Dagblad (FD) en hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Universiteit.
  • Holland Invest, een besloten beleggingsfonds die als één van de weinig internationaal beleggende fondsen niet negatief door de financiële crisis is geraakt.

Beleggen voor Dummies

In het boek Beleggen voor Dummies leer je up-to-date informatie over beleggen voor beginners.

Er worden verschillende manieren om de beurs en effecten te analyseren geïntroduceerd. Zowel fundamentele als technische analyses worden (kort) behandeld. Alle soorten beleggingen komen aan bod: Aandelen, fondsen, obligaties, trackers en nog veel meer. Verder wordt er informatie gegeven over waar beleggers belangrijke informatie vandaan kan halen. Tot slot leer je hoe je een beleggingsplan opstelt en aan de hand daarvan ervoor kunt zorgen dat je je eigen vermogen laat groeien.

Dit boek functioneert als basis van elke beleggingsboek die je in de toekomst gaat lezen. Als je leest over beleggen zullen de lessen die je leert in dit boek terugkomen. Niet omdat dit boek je alles leert over beleggen, maar omdat dit boek een uitstekende introductie is voor elke beginnende belegger.

Een absolute aanrader voor iedereen die wil beleggen, maar geen idee heeft waar te beginnen.

Auteurs van Beleggen voor Dummies:

  • Hans Oudshoorn, hoofddocent aan de Alex Academy: Het opleidingsinstituut van de online effectenbank.
  • Peter Siks, beleggerstrainer bij Binck. Geeft regelmatig trainingen aan beleggers van het bekende platform van BinckBank.

Kies 1 beleggingsstrategie

Er zijn talloze beleggingsstrategieën en combinaties van strategieën die je in kunt zetten om je rendement te maximaliseren. Elke belegger gelooft in zijn of haar eigen strategie welke enorm uiteen kunnen lopen. Er is een ding waar alle beleggers het met elkaar over eens zijn:

Je moet een plan hebben voordat je begint met beleggen.

Hoe deze strategie wordt vormgegeven is helemaal aan jezelf als belegger. Niemand anders dan jij kan bepalen welke strategie het beste bij jou past.

Het lezen van boeken over succesvolle beleggers en hun strategieën, helpen je om ideeën op te doen over wat de gedachtegang is van succesvolle beleggers. Deze ideeën functioneren als handvaten om een goed beeld te krijgen bij wat wel en wat niet werkt op de aandelenmarkt. Met behulp van deze kennis en inzichten kun je hier zelf een eigen strategie op uitwerken.

Boeken voor waardebeleggen

De beleggingsmethode waar Warren Buffett de rijkste belegger mee is geworden is: Waardebeleggen, wat is ontwikkeld door Benjamin Graham – mentor van Warren Buffett.

De strategie achter waardebeleggen is dat de belegger continu zoekt naar bedrijven die op de beurs een lagere waarde hebben dan de intrinsieke waarde. Waardebeleggers stellen dat op de lange termijn de prijs altijd de waarde van het aandeel volgt. De waardebelegger koopt wanneer het aandeel ondergewaardeerd is en verkoopt het aandeel wanneer het overgewaardeerd: Het punt dat de prijs niet meer reëel is in verhouding tot voorzienbare waardeontwikkeling.

De intelligente belegger – Benjamin Graham

Beste-boeken-over-beleggen-De-intelligente-belegger

De intelligente belegger is in 1949 gepubliceerd door Benjamin Graham, de grondlegger van het waardebeleggingsstrategie – wat wordt aangeprezen door de grootste belegger ter wereld: Warren Buffett. Benjamin Graham was een Amerikaanse econoom en vermogensbeheerder. Hij was de professor van miljardair Warren Buffett, die hem beschouwt als de belangrijkste man in zijn leven na zijn vader.

In het boek ‘De intelligente belegger’ pleit Benjamin Graham voor het concept van de veiligheidsmarge van een onderwaardering van aandelen voordat zij worden gekocht.

De klassieker De intelligente belegger uit 1949 wordt zelfs na ruim 65 jaar nog steeds geprezen als de bijbel die iedere belegger gelezen moet hebben.

Benjamin Graham behoedt beleggers voor kostbare fouten en leert hen een langetermijnstrategie te ontwikkelen. Graham vertelt je in zijn boek niet welke aandelen je moet kopen, maar juist een effectieve manier van beoordelen en handelen. Door deze aanpak is het boek tijdloos en wordt het meer dan 50 jaar na dato nog gezien als de bijbel voor beleggers.

Leer beleggen als Warren Buffett

Warren Buffett is in 1930 geboren en is op zijn 11e levensjaar begonnen met beleggen. Hij heeft in zijn leven zoveel jaren belegd dat hij onder andere hierdoor zo’n enorme kapitaal heeft op kunnen bouwen. Met een vermogen van 83,6 miljard dollar, volgens Forbes, is Warren de meest vermogende belegger ter wereld. Wereldwijd kennen miljoenen beleggers zijn eenvoudige strategie, maar zijn er slechts enkelen die dezelfde resultaten kunnen evenaren als hem. Een bekende quote is:

“Nobody wants to get rich slow”

Warren Buffett

Warren Buffett zei dit niet voor niets. Zijn strategie waarmee hij zo vermogend is geworden is door aandelen te kopen met het idee om ze nooit meer te verkopen. Dit zorgt ervoor dat je als belegger beetje bij beetje rendement verdiend op je beleggingen. Door middel van compound interest (ofwel: Rente op rente-effect) zul je hierdoor na verloop van tijd een enorme vermogen opbouwen.

Naast de hoeveelheid tijd die Warren Buffett had doordat hij zo vroeg begon, bewees hij zich ook keer op keer door hoge rendementen te halen.

Alternatief op boeken over waardebeleggen

Wil je graag meer te weten komen over beleggen, maar zie je het niet zitten om direct zo’n dik boek door te moeten spitten? Ik begrijp dat niet iedereen daar op zit te wachten, daarom zijn er ook mogelijkheden om een digitale cursus te volgen waarbij je stap voor stap alle essentiële zaken die betrekking hebben op beleggen langsgaat. De Trading Navigator Methode is zo’n complete cursus die je van beginnende belegger tot aan gevorderden belegger kunt volgen.

Boeken voor daytrading

Als je daytrade, dan richt je je op het verhandelen van aandelen waarbij het effect binnen één dag wordt gekocht en verkocht.

Over het algemeen is daytrading minder geschikt voor beginnende beleggers, omdat het niet zomaar iets is wat je ernaast doet. De gemiddeld traders die in hun lunchpauze een aantal aandelen kopen en verkopen verliezen vrijwel altijd op de langere termijn hun vermogen. Het vak vereist kennis, expertise en veel ervaring. Vrijwel alleen de mensen die hun leven eraan wijden zijn winstgevend.

In boeken over daytrading worden er strategieën behandeld die gericht zijn op technische analyses van koersen. Het vereist veel energie en aandacht, daar tegenover krijg je er een forse financiële beloning voor terug.

Daytrading voor Dummies

Om te beginnen met daytrading heb je slechts drie dingen nodig:
1. Geduld, 2. Stalen zenuwen en 3. Jouw exemplaar van ‘Daytrading voor Dummies’.

In mensentaal beschrijft de gids hoe daytrading werkt en hoe je van dit avontuur kunt profiteren. Je wordt aan de hand genomen bij het opstellen van een actieplan, waarin de klassieke strategieën worden behandeld tot aan de kleine details die voorkomen tijdens het handelen.

Het boek zal ervoor zorgen dat je voldoende kennis krijgt om een goed plan uit te voeren tijdens trades, risico’s beter te overzien en helpt je om belangrijke beslissingen te nemen. De concrete en praktische tips die staan beschreven in dit boek zorgen ervoor dat je de fundamenten krijgt die je nodig hebt om succesvol te kunnen daytraden.Auteur van Daytrading voor Dummies:

Ann C. Logue, beschikt over ruim 12 ervaring in de financiële sector en is docent bedrijfskundige administratie aan de Universiteit van Illinois. Ann is financieel auteur en heeft meerdere artikelen geschreven over beleggen. Ook schreef Ann publicaties over equity trading en risicomanagement.

Forex voor ambitieuze beginners

Met dit boek leer je in snelvaart tempo hoe de valutamarkt werkt en wat de belangrijkste tradingstrategieën zijn. Andere belangrijke punten zijn hoe je jouw kapitaal kunt beschermen en welke beginnersfouten je eenvoudig kunt vermijden.

Het boek Forex voor ambitieuze beginners is de shortcut voor een vliegende start als forextrader.

Het boek leert je geen magische trucjes om van € 100 naar € 20.000 te gaan binnen enkele dagen. Er zijn zeker geluksvogels die dit weten te speculeren binnen een mum van tijd, maar dat is niet waar dit boek over gaat. Als je geïnteresseerd bent in alle ins & outs over hoe je structureel succes kunt behalen op de forex markt, dan is dit de geschikte boek voor jou.Auteur van Forex voor ambitieuze beginners:

Jelle Peters is een onbekende auteur waar ook weinig informatie over te vinden is online. De persoon in kwestie is vermoedelijk geen autoriteit binnen het vakgebied, maar dit neemt niet weg dat er waardevolle content in zijn boek is te vinden. Over het algemeen is de keus in daytrading boeken in de Nederlandse taal erg beperkt, waardoor auteurs met minder autoriteit ook op kunnen vallen binnen de markt.

Alternatief op boeken over daytrading

Wil je graag meer te weten komen over daytraden, maar is het lezen van een boek niet echt jouw favoriete bezigheid? Geen probleem. Er worden online uitstekende cursussen aangeboden die je op weg helpen om te daytraden. De Day Trading Masterclass is een cursus van een ervaren day trader; Kevin Timmer. Hij is ondertussen al jaren gestopt met zijn vaste baan en werkt full-time als daytrader en reist het land door. Kevin helpt je op weg om een winstgevende daytrader te worden en coacht je om hier steeds beter in te worden.

eToro review - Logo
eToro is door Beter Beleggen uitgeroepen tot de beste broker van 2023

Meld je aan en begin binnen enkele minuten met beleggen over de hele wereld tegen lage tarieven.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Servaas
Servaas
9 maanden geleden

Leuke, mooie beleggingssite.