CFD Betekenis

Beste broker - Beter beleggen
Wat is de betekenis van CFD?

Een CFD (Contract For Difference) is een verhandelbaar effect waarmee je kunt profiteren van een koersstijging en/of koersdaling van een onderliggend financieel product. Een CFD is een contract dat wordt vastgelegd tussen de koper en de verkoper. Bij het aankopen van een CFD word je, in tegenstelling tot het aankopen van een aandeel of soortgelijk effect, geen eigenaar van het onderliggende financiële product.

Wist je dat je door een CFD met €100 een positie in kunt nemen ter waarde van €10.000? Dit doe je door een CFD met een 1:100 hefboomeffect toe te passen. Met dit hefboomeffect vermenigvuldig je ook je potentiële rendement op je investeringen.

In dit artikel gaan we dieper in op de 4 mogelijkheden om met CFD’s te beleggen: Short en long traden, werken met een hefboomeffect, marges en hedging. Daarna gaan we een stapje dieper in op de werking van CFD’s: De kosten van CFD’s, handelsgrootte, tijdsduur en maken we een voorbeeld van een winst- en verlies berekening. Ten slotte zetten we alle voor- en nadelen van het gebruiken van CFD’s naast elkaar. Kortom, wil je alles weten over de betekenis van CFD? Lees dan gauw verder!

Begin te beleggen bij de bekendste CFD-broker van Nederland

Disclaimer: CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 71% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren. Opties en turbocertificaten zijn complexe financiële instrumenten. Jouw vermogen loopt risico. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Hoe werken CFD’s?

CFD’s zijn contracten waarmee je de mogelijkheid hebt om te speculeren op alle soorten financiële producten wat continu in waarde fluctueert zoals aandelen, indices, forex en grondstoffen. Bij het aankopen van een CFD koop je een contract zonder dat je daadwerkelijk het betreffende financiële product in bezit hebt.

Deze constructie zorgt ervoor dat er meerdere verschillende beleggingsopties beschikbaar worden gesteld dan dat je normaalgesproken gewend bent van aandelen. Als belegger koop je het contract voor de waarde op dat moment en verkoop je hem op het moment dat je de positie weer sluit. Het verschil in waarde tussen het openen en sluiten van een contract is het rendement wat je behaald met de betreffende CFD.

Verderop in het artikel gaan we dieper in op de kosten, handelsgrootte, tijdsduur en maken we inzichtelijk hoeveel een CFD trade nou daadwerkelijk oplevert met een winst- en verliesrekening. Maar eerst kijken we naar alle nieuwe beleggingsmogelijkheden die vrijkomen dankzij de CFD’s.

De 4 beleggingsmogelijkheden met CFD’s

Met CFD’s heb je 4 verschillende mogelijkheden om te beleggen. Je kunt short- en long traden, gebruik maken van een hefboomeffect, marges en hedging. We gaan in dit hoofdstuk dieper in op deze 4 beleggingsmogelijkheden.

Short- en long traden met CFD’s

Door CFD’s heb je de mogelijkheid om short en long te traden, hiermee speculeer je op een koersstijging of op een koersdaling. Door long te gaan speculeer je op een koersstijging en profiteer je als belegger wanneer de koers omhoog gaat. Door short te gaan speculeer je op een koersdaling en profiteer je als belegger op het moment dat de koers omlaag gaat.

Voorbeeld: Stel je verwacht dat een Apple aandeel daalt van €200 naar €195. Je kiest ervoor om short te gaan op dit aandeel door 1 short aandelen-CFD te kopen zonder hefboomwerking. Je betaalt de openingsprijs van de CFD, dus €200. Op het moment dat het aandeel zakt naar €195, betekent dit dat het aandeel €5 is gezakt en omdat jij short bent gegaan kun je deze CFD contract nu verkopen voor €205. Kortom, door te speculeren op een koersdaling heb je geld verdiend dankzij een CFD.
CFD's long en short traden

Hefboomwerking (Leverage trading) met CFD’s

Beleggen met een hefboomwerking zorgt ervoor dat je je inleg kunt vermenigvuldigen met een factor om zo met een relatief klein bedrag een grote positie in te nemen. Je kunt je voorstellen dat je met een hefboomwerking extreme winsten kunt aantrekken. Hefboomwerkingen worden vaak aangeboden met een factor 5, 10, 20, 50 en zelfs 100.

De toepassing van de hefboomwerking is mogelijk, omdat je jouw geld als onderpand gebruikt om geld te lenen. In het rekenvoorbeeld koop je voor €200 in en open je een positie ter waarde van x 20 = €4.000. Het bedrag tussen €4.000 en €200 is €3.800. Het bedrag van €3.800 leen je met het CFD contract om daar de assets van te kopen. De toepassing van de hefboomwerking komt later meer over.

Voorbeeld: Je opent 1 Apple CFD-aandeel ter waarde van €200 met een hefboomwerking van 1:20. Aan het eind van de dag staat de waarde van Apple op €202, wat betekent dat het aandeel is gestegen met 1%. Je besluit om de CFD te sluiten op dat moment, waardoor je €240 terug krijgt. Je hebt je winst van €2 vermenigvuldigt met 20x, doordat je de CFD met een hefboom hebt geopend. Hierdoor is je winst nu €40 op een koersstijging van €2.
hefboomeffect
Begin te beleggen bij de bekendste CFD-broker van Nederland

Disclaimer: 71% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s bij deze aanbieder.

Hedgen met CFD’s

CFD’s zijn perfecte instrumenten om je bestaande beleggingsportfolio te hedgen. Hedgen is het minimaliseren van je beleggingsrisico’s door tegengestelde beleggingen te plaatsen dan je bestaande portfolio.

Voorbeeld: Je bezit 100 aandelen Shell ter waarde van €15 per aandeel, dus een totale waarde van €1.500. Je weet dat Shell met kwartaalcijfers komt en vanwege de corona-crisis: 1. Afnemende autogebruik en 2. Versnelde transitie naar elektrisch rijden, verwacht je dat de jaarcijfers tegen zullen vallen en dat dit een negatief invloed heeft op de koers.

Nu heb je 2 opties om in te spelen op de jaarcijfers die worden gepubliceerd.

 • Optie 1. Aandelen verkopen: Je kiest ervoor om je aandelen te verkopen voordat de jaarcijfers bekend worden gemaakt. Hierdoor vermijd je het risico dat de waarde van je Shell aandelen op korte termijn worden verminderd.
 • Optie 2. Risico hedgen: Je hedged je Shell aandelen door naast het bezitten van de aandelen ook short te gaan op Shell aandelen met CFD’s. In dit geval kun je profiteren van een koersverlies en is het tegelijkertijd ook geen ramp als de waarde van de aandelen stijgen, omdat je ze ook bezit.

Kortom, door je effecten te hedgen kun je ervoor zorgen om extra te profiteren van een koerstwinst- of verlies of kun je, zoals in het praktijkvoorbeeld, je risico op je portfolio verkleinen.

win-win

Marges van CFD’s

Bij een transactie met bijvoorbeeld een hefboomwerking betaal je niet het volledige bedrag van je exposure. Bij het openen van een CFD positie betaal je een stortingsmarge en indien een positie tegen je keert kun je te maken krijgen met een onderhoudsmarge.

Stortingsmarge

De stortingsmarge is jouw eigen procentuele inleg van een gehele exposure. Als een CFD bijvoorbeeld werkt met een openingsmarge van 5% en jouw inleg is €100, dan betekent dit dat die €100 slechts 5% van jouw gehele exposure is. Om jouw totale mogelijke exposure met €100 te berekenen kun je de volgende formule toepassen:

 • (Inleg / Stortingsmarge) * 100% = Exposure.
 • (€100 / 5%) * 100% = €2.000.

Een openingsmarge van 5% kan ook worden geformuleerd als het openen van een CFD met een hefboomwerking van 1 op 20.

Onderhoudsmarge

Naast het stortingsmarge kun je ook te maken krijgen met de onderhoudsmarge. De onderhoudsmarge, ook wel bekend als variatiemarge, is extra geld wat je bij de CFD uitgever kunt opvragen op het moment dat een positie tegen je keert.

Voorbeeld: Als je een CFD positie van €2.000 opent met een stortingsmarge van 5% en een onderhoudsmarge van 50%, dan betaal je zelf slechts €100 van die €2.000. Stel dit gekochte effect zakt in waarde met 2,5%, waardoor de exposure nog slechts €1.950 is. In dit geval heb je €50 (50%) van jouw inleg verloren, waardoor je met een onderhoudsmarge van 50% jouw positie automatisch verkoopt. Kortom, de onderhoudsmarge bepaalt hoeveel geld je op je rekening beschikbaar moet hebben om de positie met hefboomwerking open te houden. Dit bedrag kun je meestal tussentijds aanvullen. Het aanvullen van je rekening om een CFD positie open te houden wordt ook wel een margin call genoemd.
margin trading
Begin te beleggen bij de bekendste CFD-broker van Nederland

Disclaimer: 71% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s bij deze aanbieder.

De 4 belangrijkste kenmerken van CFD’s

Je kent nu de 4 mogelijkheden hoe je CFD’s kunt toepassen en ermee profiteert als belegger. We gaan nu dieper in op hoe CFD’s precies werken.

Kosten van CFD’s: Spread en commissie

Als je de CFD-effectenmarkt hebt gezien dan zal je ongetwijfeld zijn opgevallen dat er 2 soorten prijzen worden weergegeven: De koop- en verkoopprijs. De koopprijs is doorgaans een fractie hoger dan de verkoopprijs. Het verschil tussen de koop- en verkoopprijs wordt ook wel de spread genoemd. De spread is in feite een vorm van transactiekosten die je betaalt aan de broker om de trade plaats te kunnen laten vinden.

Een uitzondering hierop zijn de CFD-aandelen. De prijs van CFD-aandelen zijn gelijk aan de prijzen van de onderliggende markt. De kosten voor het aan- en verkopen van een CFD-aandeel is gebaseerd op een commissiepercentage. Dit wordt doorgaans voorafgaande van een trade gecommuniceerd door de broker.

spread en commissie beleggen

Gestandardiseerde contracten

Het voordeel van het handelen in CFD’s is dat het werkt met gestandardiseerde contracten. De waarde van elk contract is gelijk aan de waarde van het onderliggende effect dat wordt verhandeld. Dit is een exacte nabootsing van de waarde wordt verhandeld op de markt.

Als je bijvoorbeeld een positie wil openen van 100 Shell aandelen, dan koop je 100 CFD-aandelen Shell. Op die manier lijkt het verhandelen van CFD contracten erg veel op het traditioneel handelen van aandelen.

Overnightkosten

Meestal hebben CFD’s geen vaste afloopdatum. Dit betekent dat je CFD’s open kunt laten staan tot na 23.00 uur, dit is doorgaans de sluitingstijd voor de meeste markten. Wanneer je ervoor kiest om CFD’s na sluitingstijd te bezitten dan betaal je hier overnightkosten over. De kosten worden gevormd doordat je geld leent om de hefboomwerking te bewerkstelligen. Overnightkosten kun je zien als een soort rente wat je betaald over het geld wat je leent van de broker.

Winst- en verlies berekenen

Als je een CFD hebt geopend en gesloten, dan is het belangrijk om te weten hoeveel geld je nou precies hebt verdiend of verloren. In dit onderdeel maken we een fictieve trade en berekenen precies hoeveel we ermee hebben verdiend. De formule die we hiervoor gebruiken is als volgt:

 • (Aantral contracten * Waarde van elk contract) * (Sluitingsprijs – Openingsprijs) = Winst of verlies

Praktijkvoorbeeld: We kopen 100 CFD-aandelen Shell. Elk Shell aandeel is 15 punten waard. Elk punt staat gelijk aan €1. Als de waarde van Shell dus stijgt met 1 punt, dan stijgt de waarde van ons CFD. Zie onderstaande berekening.

Wanneer we de Shell aandelen verkopen op 16 punten dan is ons winst als volgt berekend.

 • (100 CFD aandelen * €1 per punt) * (16 punten – 15 punten) = €100 winst

Wanneer we de Shell aandelen verkopen op 14 punten dan is ons verlies als volgt berekend.

 • (100 CFD aandelen * €1 per punt) * (14 punten – 15 punten) = – €100 verlies

Houd er rekening mee dat er ook kosten in rekening worden gebracht, zoals de spread, commissie en overnightkosten. Deze dien je ook af te halen van de winst- of verlies onderaan de streep.

beleggen met weinig kleingeld 2
Begin te beleggen bij de bekendste CFD-broker van Nederland

Disclaimer: 71% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s bij deze aanbieder.

Wat zijn de voor- en nadelen van CFD’s

Hieronder sommen we alle belangrijkste voor- en nadelen van CFD’s op. Op die manier kun je zelf goed inschatten of CFD’s ook past binnen jouw beleggingsstrategie.

Voordelen van CFD'sNadelen van CFD's
Je kunt door middel van de hefboomwerking met relatief weinig geld een groot rendement verdienen.De hefboomwerking werkt ook andersom, je kunt je volledige inleg veel sneller in verliezen.
CFD’s zijn eenvoudig aan te schaffen en lijken door de gestandaardiseerde contracten erg veel op het handelen van traditionele effecten.Je betaalt rente over het bedrag dat je leent op het moment dat je gebruik maakt van een hefboomwerking.
Je kunt risico’s of kansen binnen je beleggingsportfolio hedgen door short of long te gaan op aandelen die je bezit.Je betaalt overnightkosten als je een CFD contract na het sluiten van de markten nog in bezit hebt. Hierdoor zijn CFD’s absoluut niet geschikt voor langetermijnbeleggers.

Algehele conclusie over CFD’s

CFD’s zijn erg interessante beleggingsinstrumenten die bij kunnen dragen als toevoeging aan je beleggingsstrategie. Echter zijn er ook risico’s verbonden aan CFD’s en zijn ze niet geschikt voor beginnende beleggers. Beginnende beleggers kunnen vaak beter beginnen met traditionele aandelen. Pas als ze dit onder de knie hebben kunnen ze kijken naar andere soorten effecten, zoals CFD’s. Voor ervaren beleggers kunnne CFD’s zeker interessant zijn voor het hedgen van risico’s of kansen.

Let op! Zorg ervoor dat je geen overnightkosten maakt. Dit is – onnodig – weggegooid geld waar je als alternatief rendement op kon verdienen. Het is daardoor belangrijk dat als je begint te beleggen in CFD’s, dat je een duidelijk, voorafgesteld plan hebt.

Is beleggen in CFD’s echt iets voor jou? Start dan een demo-account bij onze partners Plus500 of eToro. Wij hebben alle brokers zelf uitgeprobeerd en zo een lijst gemaakt met de beste brokers. Zelfs als je op zoek bent naar een broker voor beginnende beleggers hebben wij alles wat je nodig hebt!

Aanbevelingen van de auteur

Leuk dat je zo ver bent gekomen met het lezen van mijn artikelen! Ik wil je graag nog een aantal van mijn persoonlijke aanbevelingen doen. Deze services heb ik puur geselecteerd op basis van eigen ervaring en tientallen uren aan research. Nou, hier komen ze:

 • Cursus beleggen voor beginners en gevorderden: De Trading Navigator Methode is een complete cursus om te beginnen met beleggen. Naast een cursus ontvang je ook een software waarmee je direct kunt beginnen met winstgevend beleggen. Terwijl je winstgevend belegt volg je de masterclass en leer je zo stap voor stap een goede belegger te worden!
  Doorgaan naar de Trading Navigator Methode.
 • Broker met de laagste commissie kosten: Met eToro kun je traden zonder dat je commissie hoeft af te staan. Dit betekent dat je 0% commissie betaalt over je trades! Nergens kun je zo goedkoop in effecten handelen zoals bij eToro. Een account aanmaken is overigens ook gratis!
  Gratis account aanmaken bij eToro.
 • Broker met de laagste maandelijkse kosten: Met DEGIRO betaal je de laagste maandelijkse kosten. Dit zorgt ervoor dat DEGIRO de goedkoopste broker is voor beleggers. Ideaal voor beleggers die zich richten op het lange termijn beleggen. Een account maken kost niets en je krijgt jouw eerste €50 transactiekosten gratis!
  Profiteer van €50 gratis transactietegoed bij DEGIRO.
Begin te beleggen bij de bekendste CFD-broker van Nederland

Disclaimer: 71% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s bij deze aanbieder.

Veelgestelde vragen over de CFD betekenis

Wat betekent CFD?

Een Contract For Difference (CFD) is een populaire vorm van derivatenhandel. Met CFD-handel kun je speculeren op de stijgende of dalende prijzen van snel bewegende wereldwijde financiële markten, zoals forex, indices, grondstoffen en aandelen.

Wat is CFD-handelen en hoe werkt het?

CFD-handel is het kopen en verkopen van contracten van effecten via een broker. Wanneer je in CFD’s handelt, ga je een overeenkomst aan om het verschil in prijs van een effect uit te wisselen vanaf het moment waarop het contract wordt geopend tot het moment waarop het wordt gesloten.

Zijn CFD's veilig?

CFD’s zijn aantrekkelijk voor dayttraders die gebruik maken van hefboomwerking. Ze verhandelen effecten met grote waarden. CFD’s kunnen behoorlijk riskant zijn vanwege het gemak om fouten te maken, een gebrek aan kennis en het probleem om een ​​toereikende marge aan te houden vanwege het verliezen met hefboomwerking.

Hoeveel kun je verliezen met CFD's?

Handelaren hoeven slechts een klein deel van de totale handelswaarde in te voeren, vaak slechts 5%. Als de handel in hun voordeel gaat, hebben ze recht op 100% van de winst. Maar het omgekeerde is ook waar: handelaren zijn ook verantwoordelijk voor 100% van de verliezen.

Begin te beleggen bij de bekendste CFD-broker van Nederland

Video: CFD betekenis

Begin te beleggen bij de bekendste CFD-broker van Nederland
Wesley Jansen - Auteur: Beter Beleggen
Wesley Jansen

Van jongs af aan opgegroeid met RTL Z nieuws en zodoende een natuurlijke interesse voor bedrijvigheid ontwikkeld. Wesley is zeer leergierig en staat vooraan bij elke training om met die kennis zijn websitebezoekers te verbluffen en ondersteunen.

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 71% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren. Opties en turbocertificaten zijn complexe financiële instrumenten. Jouw vermogen loopt risico. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen