Depositogarantiestelsel

Beste broker - Beter beleggen
Hoe wordt mijn geld op de bank beschermd?

Het geld wat op je betaal- of spaarrekening bij de bank staat is een deposito. De depositogarantiestelsel garandeert je dat je bij faillissement of fraude van de bank altijd het geld dat op je rekeningen staat terugkrijgt.

Het geld wat jij op je rekening hebt staan wordt wettelijk beschermd. Dit geldt voor iedere Nederlandse bank en dit heet de Nederlandse Depositiegarantie. Als een bank failliet gaat dan wordt door De Nederlandsche Bank (DNB) ervoor gezorgd dat jij je geld terugkrijgt. De depositogarantie geldt tot € 100.000. Deze garantie geldt opnieuw voor elk persoon en elke bank. Met de depositogarantiestelsel is je geld wettelijk beschermd. Een toezichthouder en de Centrale Bank van Nederland, De Nederlandsche Bank (DNB), zorgen ervoor dat deze bescherming uitgevoerd wordt in opdracht van de overheid.

Zowel de overheid als DNB begrijpen dat het belangrijk is om het geld op de bank van de mensen te beschermen. Met deze wettelijke bescherming blijft de economie stabiel en versterkt het de welvaart in Nederland.

Zet de stap naar financiële vrijheid.

Waar is een depositogarantiestelsel voor?

Het Nederlandse depositogarantiestelsel is in het leven geroepen om het geld van alle rekeninghouders te beschermen. Het zal niet snel gebeuren, maar het is niet onmogelijk. Ook banken kunnen failliet gaan. Als dit gebeurt bij jouw bank, dan ben je beschermd tot een bedrag van €100.000 per rekeninghouder.

Waarom bestaat een depositogarantiestelsel?

Wanneer mensen niet meer geloven dat hun geld op de bank veilig staat kan dit leiden tot een bankrun. Bij het wegvallen van het vertrouwen halen mensen hun geld van de bank. Dit kan voor een bank voor problemen zorgen, zelfs als de bank stabiel is. De overheid zorgt er met het depositogarantiestelsel voor dat het geld beschermd is van de rekeninghouders. Deze depositogarantie zorgt er dus ook voor dat een bankrun niet plaatsvindt.

Bij het failliet gaan van een bank zorgt de depositogarantie ervoor dat jij als rekeninghouder niet hoeft te wachten tot alle zaken met de failliete bank zijn afgehandeld, met deze depositogarantie kun jij weer snel bij je geld.

Het financiëren van het depositogarantiestelsel

In Nederland betaalt iedere bank een premie aan het depositogarantiefonds, deze premie komt in het potje van de Nederlandse depositogarantie. Deze premie wordt per kwartaal betaalt door de banken. Dit gebeurd vanaf 2015 en dit geeft de garantie dat er bij een eventueel faillissement genoeg geld beschikbaar is voor deze depositogarantie. Er kan gevraagd worden naar een extra bijdrage als dit nodig is aan alle Nederlandse banken. Dit is zodat de overheid deze kosten niet hoeft voor te schieten.

Profiteer van de laagste prijzen!

Aanmelden bij DEGIRO

Profiteer van 0% commissie!

Aanmelden bij eToro
Vergelijk de beste brokers van Nederland.

Welke Nederlandse banken vallen onder de Nederlandse Depositiegarantie?

Alle Nederlandse banken met een bankvergunning wordt door de depositogarantie beschermd. Dit is vaak de Nederlandse depositogarantie.

Als je een bank hebt in een ander land die deel uitmaakt van de EU dan geldt de depositogarantie van het land waar je bank gevestigd is. Ook hier geniet je vermogen een bescherming. Dit is vergelijkbaar, maar niet precies hetzelfde, met de Nederlandse depositogarantie. Als je meer informatie wilt over welke depositogarantie van toepassing is voor jouw geld, dan kun je dit navragen bij je bank.

Mijn geld wordt beschermd, maar tot welk bedrag?

Jouw vermogen wordt tot maximaal € 100.000 beschermd. Zoals gezegd is deze bescherming per persoon en per bank.

Profiteer van de laagste prijzen!

Aanmelden bij DEGIRO

Profiteer van 0% commissie!

Aanmelden bij eToro
Vergelijk de beste brokers van Nederland.

Wanneer heb je recht op depositogarantie?

De depositogarantie is alleen van toepassing op het geld dat op je rekening(en) staat.  Beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties vallen niet onder deze bescherming. Verzekeringen en cryptocurrency evenmin. Deze producten zijn geen deposito en worden zodoende niet meegerekend. Dit betekent dat de garantie niet geldt voor:

 • Beleggingsproducten (aandelen, obligaties)
 • Verzekeringen
 • Cryptocurrencies

De depositogarantie is niet voor iedereen hetzelfde, in sommige gevallen verschilt de garantie. Als je een rekening deelt met je partner, dan geldt de depositogarantie per persoon. Dit betekent dat jullie samen gedekt zijn tot maximaal € 200.000.

Het geld van ieder persoon en van bijna alle organisaties en bedrijven wordt automatisch door de DND in bescherming genomen. Overheidsorganisaties en financiële ondernemingen zijn hierin de enige twee uitzonderingen.

Depositogarantie: Waar moet je op letten?

Hoewel de meeste banken één naam hebben waar ze onder werken zijn er ook banken die onder meerdere merknamen werken. Als je een of meerdere rekeningen hebt bij een bank die onder meerdere merknamen werkt dan wordt het saldo van deze rekeningen bij elkaar opgeteld. Je bent dan uiteindelijk tot € 100.000 beschermd per persoon. Via een overzicht van de merknamen die door je bank gebruikt worden kan dit gecontroleerd worden.

Profiteer van de laagste prijzen!

Aanmelden bij DEGIRO

Profiteer van 0% commissie!

Aanmelden bij eToro
Begin direct met het verdienen van rendement.

Aanvullende garantie op de depositogarantie

Bij de aankoop of verkoop van een woning bestaat een aanvullende garantie voor temporaire deposito’s. Dit geldt tot drie maanden nadat het temporaire deposito is overgeboekt en dit bedrag is maximaal € 500.000. Dit bedrag is onafhankelijk van de reguliere bescherming en komt hier dus nog bovenop.

Wie komt in aanmerking voor de depositogarantie?

Iedereen die een rekeninghouder is valt onder deze bescherming:

 • Minderjarigen en volwassen
 • Bedrijven
 • Particulieren
 • Stichtingen
 • Andere organisaties

Welke rekeningen worden gedekt door de depositogarantie?

De depositogarantie rekent al je bankrekeningen mee. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Gezamenlijke rekeningen
 • Betaalrekeningen
 • Spaarrekeningen

Onder de spaarrekening worden ook termijndeposito’s gerekend waarbij je geld tijdelijk vaststaat.

Profiteer van de laagste prijzen!

Aanmelden bij DEGIRO

Profiteer van 0% commissie!

Aanmelden bij eToro
Hoe eerder je begint, des te meer kans op rendement.

Depositogarantie ook voor bedrijven?

Al je privérekeningen en zakelijke rekeningen worden met de depositogarantie gedekt. Het maximale bedrag voor je bedrijf is afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt.

Depositogarantie voor ZZP’ers?

Als je een zzp’er bent of je bent in het bezit van een eigen zaak dan wordt het geld op je zakelijke rekeningen ook gedekt. Het bedrag van deze dekking wordt bepaald door het soort onderneming die je hebt.

Depositogarantie voor eenmanszaak?

Als je een eenmanszaak hebt, heb je geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat het geld van jouw zakelijke rekening wordt opgeteld bij het geld van jouw privérekening. In totaal heb je dan een maximale dekking van € 100.000.

Depositogarantie voor een BV?

Is jouw bedrijf een Besloten Vennootschap dan heeft je bedrijf rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat jouw bedrijfsrekening apart is van je privérekening. De maximale waarde van de dekking is dan € 100.000.

Profiteer van de laagste prijzen!

Aanmelden bij DEGIRO

Profiteer van 0% commissie!

Aanmelden bij eToro
Start nu zelf met beleggen.

Hoe doe je aanspraak op je depositogarantie?

Mocht jouw bank ooit getroffen worden door faillissement dan wordt door DNB nieuws hierover geplaatst in dagbladen en op de website van de bank. Vervolgens krijg je een brief met daarin informatie over het terug krijgen van je geld. Je dient de volgende stappen te ondernemen:

 1. Van DNB krijg je een brief waarin precies staat hoe jij jouw vergoeding kunt krijgen.
 2. Je moet voor het ontvangen van de vergoeding eerst een rekening hebben bij een andere bank. Als je deze niet hebt open je dit eerst.
 3. DNB opent een website waar moet inloggen met je DigiD. Je krijgt hier vervolgens een overzicht van het geld dat jij op de bank hebt staan die failliet is gegaan.
 4. Vul je nieuwe rekeningnummer in en onderteken met je DigiD. Het totale bedrag kan in een keer overgeschreven worden, dus de uitbetaling begint direct.

Het bedrag staat binnen enkele werkdagen op je nieuwe rekening.

Een paar handige tips

 • Let goed op of de bank aangesloten is bij De Nederlandsche Bank
 • Bedragen tot € 100.000,- worden gedekt
 • Zowel particulieren, bedrijven als stichtingen kunnen aanspraak doen
 • Maak alleen gebruik van deposito sparen wanneer het geld echt gemist kan worden. Wanneer het geld voor lange termijn vaststaat, is eerder opnemen soms niet mogelijk of brengt extra kosten met zich mee
 • Let goed op de voorwaarden / kleine letters
 • Schakel eventueel een freelance tolk in om de belangrijkste voorwaarden te vertalen
 • Controleer vooraf de informatie en reputatie van een bank

Profiteer van de laagste prijzen!

Aanmelden bij DEGIRO

Profiteer van 0% commissie!

Aanmelden bij eToro

Aanbevelingen van de auteur

Leuk dat je zo ver bent gekomen met het lezen van mijn artikelen! Ik wil je graag nog een aantal van mijn persoonlijke aanbevelingen doen. Deze services heb ik puur geselecteerd op basis van eigen ervaring en tientallen uren aan research. Nou, hier komen ze:

 • Cursus beleggen voor beginners en gevorderden: De Trading Navigator Methode is een complete cursus om te beginnen met beleggen. Naast een cursus ontvang je ook een software waarmee je direct kunt beginnen met winstgevend beleggen. Terwijl je winstgevend belegt volg je de masterclass en leer je zo stap voor stap een goede belegger te worden!
  Doorgaan naar de Trading Navigator Methode.
 • Broker met de laagste commissie kosten: Met eToro kun je traden zonder dat je commissie hoeft af te staan. Dit betekent dat je 0% commissie betaalt over je trades! Nergens kun je zo goedkoop in effecten handelen zoals bij eToro. Een account aanmaken is overigens ook gratis!
  Gratis account aanmaken bij eToro.
 • Broker met de laagste maandelijkse kosten: Met DEGIRO betaal je de laagste maandelijkse kosten. Dit zorgt ervoor dat DEGIRO de goedkoopste broker is voor beleggers. Ideaal voor beleggers die zich richten op het lange termijn beleggen. Een account maken kost niets en je krijgt jouw eerste €50 transactiekosten gratis!
  Profiteer van €50 gratis transactietegoed bij DEGIRO.
Begin direct met het verdienen van rendement.

Veelgestelde vragen over de depositogarantiestelsel

Welke banken vallen onder de depositogarantie?

Alle banken in Nederland die een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank (DNB), vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit geldt ook voor buitenlandse banken met een Nederlandse zetel.

Wat doet een depositogarantiestelsel?

Vermogen op je rekening bij Nederlandse banken worden wettelijk beschermd door de Nederlandse depositogarantie. Als een bank failliet gaat, dan zorgt De Nederlandsche Bank (DNB) ervoor dat je jouw geld terugkrijgt tot maximaal €100.000 per persoon, per bank. Gegarandeerd.

Wie betaalt het depositogarantiestelsel?

Alle Nederlandse banken betalen een premie om de depositogarantie te kunnen financiëren. Als een bank failliet gaat, keert De Nederlandsche Bank (DNB) aan gedupeerden de onder het garantiestelsel verschuldigde bedragen uit.

Wanneer heb je geen recht op de depositogarantiestelsel?

Als je jouw vermogen hebt gestald bij een broker die geen bankvergunning heeft, dan heb je geen recht op de depositogarantie. Ook als je jouw vermogen hebt belegd in effecten dan kom je niet in aanmerking voor de depositogarantie. Je effecten komen wel in aanmerking voor de beleggerscompensatiestelsel.

Hoe eerder je begint, des te meer kans op rendement.

Video: Depositogarantie uitgelegd

Start nu zelf met beleggen.
Wesley Jansen - Auteur: Beter Beleggen
Wesley Jansen

Van jongs af aan opgegroeid met RTL Z nieuws en zodoende een natuurlijke interesse voor bedrijvigheid ontwikkeld. Wesley is zeer leergierig en staat vooraan bij elke training om met die kennis zijn websitebezoekers te verbluffen en ondersteunen.

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen