Beter Beleggen

Verbeter je beleggingskennis

Klanten beoordelen ons met een 9,6 ⭐⭐⭐⭐⭐

“Beste broker van 2023” Beter Beleggen

Hoe werkt daytraden?

Voor startende daytraders kan de handelsmarkt veel weg hebben van gelegaliseerd gokken.

“Ladies and gentleman, place your bets please!”

Kies willekeurig een activa op basis van je onderbuikgevoel. Als de waarde stijgt – wie weet hoe dit kan gebeuren – dan win je! En als de waarde daalt, dan verlies je. Dat is één van de redenen waarom zoveel mensen rijk zijn geworden tijdens de dotcom bubbel en tijdens de blockchain-hype. Toch?

Het korte antwoord is: “Nee.” De markt werkt zoals je het zelf benaderd. Veel traders zien de handelsmarkt als een kortetermijninvestering, dat ofwel enorme winsten oplevert of verwoestende verliezen bezorgd. Met die instelling zal de handelsmarkt even betrouwbaar zijn als een spelletje roulette.

Hoe meer je leert over de handelsmarkt en het traden, des te beter je de prijsactie van de koers begrijpt. Als je de prijsactie van de koers goed begrijpt, dan kun je jouw geld beter managen tijdens het traden.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Hoe werkt daytraden: Handelsmarkten

Een legendarisch verhaal gaat de rondte dat Joseph Kennedy al zijn aandelen één dag voor de start van de grote depressie heeft verkocht. Black Thursday was het begin van de catastrofale beurscrash van 1929. Vrijwel alle beleggers leden enorme verliezen bij deze crash, wat in het heden bekend staat als de periode van ‘de grote depressie’.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat Kennedy ertoe heeft gezet om al zijn aandelen te verkopen. Volgens dit verhaal kreeg hij een beurs tip van een schoenenpoetser. In de jaren ’20 was de aandelenmarkt alleen voor de rijken en machtigste mensen op aarde. Kennedy dacht dat als een schoenenpoetser aandelen kon bezitten, er iets vreselijk mis moest zijn gegaan.

Toegankelijkheid van handelsmarkten

Tegenwoordig bezitten veel ‘normale’ burgers aandelen. Als je een computer hebt, genoeg geld en een redelijk goede financiële geschiedenis, dan heb je alle middelen om in de markt te investeren. Je hoeft geen persoonlijke makelaar of besteedbaar fortuin te hebben om te beginnen. Daarnaast zijn de meeste analisten het erover eens dat als normale burgers aandelen verhandelen, dat dit geen teken van naderend onheil meer is.

De markt is veel toegankelijker geworden, maar dat betekent niet dat je online handelen als iets eenvoudigs moet opvatten. In dit artikel duiken we dieper in op zaken waar je op moet letten als je begint met het traden van aandelen.

Hoe werkt daytraden: Aandelen

Voordat we naar de wereld van het online daytraden gaan, kijken we eerst naar de basisprincipes van de aandelenmarkt.

Een aandeel is in feite een klein stukje van een bedrijf. Aandeelhouders (mensen die aandelen bezitten) investeren in de toekomst van een bedrijf zolang ze hun aandelen bezitten. De prijs van het aandeel varieert afhankelijk van de economische omstandigheden, prestaties van het bedrijf en de houding van beleggers. De eerste keer dat een bedrijf zijn aandelen openbaar verkoopt, wordt een beursintroductie (ofwel IPO, Initial Public Offering) genoemd. In vakjargon wordt dit ook wel ‘een bedrijf dat naar de beurs gaat’ genoemd.

Groei- en dividendaandelen

Wanneer een beursgenoteerd bedrijf winst maakt, kan het haar geld delen met de aandeelhouders door een dividend uit te keren. Een bedrijf kan ook haar winst sparen voor slechtere tijden of investeren door verbetering binnen het bedrijf aan te brengen.

Productlevenscyclus: Groeiaandelen vs dividendaandelen

Aandelen die regelmatig dividend uitkeren zitten vaak aan het eind van de volwassenheidsfase of in de verzadigingsfase en hebben minder groeipotentie. Aandelen in bedrijven die hun winst herinvesteren, zijn groeiaandelen. Groeiaandelen zitten vaak in de introductie of groeifase, of aan het begin van de volwassenheidsfase.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Hoe werkt daytraden: Beurzen en brokers

Brokers kopen en verkopen aandelen via een beurs en vragen daarvoor een commissie. Een broker is een bedrijf dat een vergunning heeft om via de beurs aandelen te verhandelen. Een broker kan zich op de handelsvloer bevinden of telefonisch over elektronisch transacties uitvoeren.

Functie van beurzen

Een beurs lijkt op een gigantisch magazijn waar mensen aandelen kopen en verkopen. Een persoon of computer moet elke kooporder matchen met een verkooporder en vice versa. Sommige beurzen werken als veilingen op een echte handelsvloer en andere koppelen kopers elektronisch aan verkopers.

Enkele voorbeelden van beurzen zijn:

 • De Amsterdamse Euronext is de effectenbeurs in Amsterdam en is de grootste aandelenbeurs van Europa.
 • De New York Stock Exchange verhandelt aandelen in veilingstijl op een handelsvloer.
 • De NASDAQ is een elektronische effectenbeurs
 • De Tokyo Stock Exchange is een Japanse effectenbeurs

Functie van brokers

Wanneer je aandelen online koopt of verkoopt, maak je gebruik van een online broker die voor het grootste deel de plaats inneemt van een menselijke broker op de effectenbeurs. Je gebruikt nog steeds echt geld, maar in plaats van met iemand te praten over beleggen, beslis je zelf welke aandelen je wilt kopen en verkopen en vraag je zelf de transacties aan. Sommige online brokers bieden advies aan en ondersteunen bij het uitvoeren van transacties als onderdeel van hun service.

Als je een broker nodig hebt om je te helpen met het uitvoeren van transactie, moet je een broker kiezen die deze service aanbiedt. Dit is één van de onderdelen waar we naar kijken bij het selecteren van een online broker.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Hoe werkt daytraden: Broker kiezen

Voordat je begint met daytraden, dien je eerst een online broker te kiezen. De online broker voert jouw transacties uit en slaat jouw geld en activa op een rekening op. Er zijn talloze online brokers om uit te kiezen. De verschillen tussen de brokers zitten hem in: De mate van klantenservice, verschillende accounttypes, aanbod van verschillende activa (zoals CFD’s, aandelen en crypto) en kosten per maand en/of per transactie. Dit zijn onder andere zaken waar je rekening mee dient te houden als je een broker kiest.

Met hoeveel geld wil je traden?

De meeste brokers eisen van hun gebruikers dat ze een minimum bedrag hebben om een rekening te kunnen openen. Afhankelijk van de broker, is dit vaak een bedrag van tussen de €50,- en €1.000,-.

Hoe vaak voer je een transactie uit?

Koop je een aantal aandelen en houd je deze vervolgens vast? Dan moet je ervoor zorgen dat je een broker kiest die geen kosten in rekening brengt voor inactiviteit van het account. Als je van plan bent om te daytraden, dan is het interessanter om te kijken naar brokers die werken met lage transactiekosten of strakke spreads*.

* De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een activa.

Hoeveel ervaring heb je met daytraden?

Sommige brokers die erg lage tarieven hanteren bieden erg weinig aan op het gebied van research en kennisdeling. Andere brokers die relatief lage tarieven hanteren bieden marktanalyses, artikelen over succesvol handelen en bieden veel ondersteuning aan voor de nieuwe trader.

Welke extra features zou je gebruiken?

Sommige online brokers bieden nog veel meer extra’s naast het verhandelen van effecten. Er zijn brokers die functioneren als een bank die debetkaarten, hypothecaire leningen en andere investeringen, zoals obligaties, futures en opties aanbiedt.

Organisaties voor beleggersbescherming

Zoals met elke site die jouw persoonlijke en financiële informatie vraag, moet je ervoor zorgen dat de online broker die je kiest de internationale veiligheidsregels naleeft. In Nederland betekent dit dat de broker onder toezicht moet staan van een Europese toezichthouder. Als een broker onder toezicht staat van een Europese toezichthouder, dan beschikt de broker over een licentienummer van die specifieke toezichthouder.

Europa kent de volgende toezichthouders:

 • Autoriteit Financiële Markten, ofwel AFM, is de Nederlandse autoriteit voor financiële markten.
 • Cyprus Securities and Exchange Commission, ofwel CySEC, is de Cypriotische autoriteit voor financiële markten.
 • Financial Conduct Authority, ofwel FCA, is de Britse autoriteit voor financiële markten.

Bij het selecteren van een broker dien je de licentiecode van de betreffende broker te controleren. Dit kun je doen door de licentiecode op de website van de toezichthouder te zoeken. Hierdoor ben je er zeker van dat de broker de regels van de autoriteiten naleeft.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Hoe werkt daytraden: Rekening openen

Doordat brokers dienen te voldoen aan strenge voorwaarden vanuit toezichthouders verloopt het standaard proces voor elke broker vrijwel hetzelfde. Je dient bij alle brokers vragen over jouw financiële geschiedenis en persoonlijke gegevens te delen.

Financiële geschiedenis

Wanneer je een account opent bij een online broker in Nederland, dien je een aantal vragen te beantwoorden over jouw investering en financiële geschiedenis. Deze vragen bepalen of je geschikt bent voor de rekening die je aanvraagt. De broker mag wettelijk gezien geen toegang geven tot activa die je redelijkerwijs niet aankunt.

Persoonlijke gegevens

Naast deze vragen dien je ook jouw adres, telefoonnummer, burgerservicenummer en andere persoonlijke informatie te verstrekken. Deze gegevens helpen de broker om jouw beleggingen te volgen en te rapporteren in overeenstemming met de regels vanuit de belasting.

Type bankrekening

Bij het aanmaken van een account kun je net als bij een bank kiezen tussen een individuele- en gezamenlijke rekening. Je kunt ook spaarrekeningen openen voor je kinderen of een pensioenrekening voor je oude dag. Een pensioenrekening geniet van een aantal belastingvoordelen, maar je kunt de inkomsten van een pensioenrekening pas er af halen op het moment dat je met pensioen gaat.

Geld- of margerekening

Je dient een keuze te maken tussen een geld- of margerekening.

 • Met een geldrekening bij een broker koop je activa met het geld op je rekening. Dit functioneert als een traditionele betaalrekening. Als je iets wilt kopen met jouw betaalrekening, moet je voldoende saldo hebben om ervoor te betalen.
 • Met een margerekening kun je activa op krediet kopen. Dit lijkt meer op een lening of een creditcard. Naast het hebben van werkelijk geld op de rekening, kun je ook geld lenen van de broker op basis van het eigen vermogen van de activa die jouw rekening bezit. Aandelen kunnen bij een margerekening als onderpand worden gebruikt bij trades. Hierdoor kun je extra activa kopen. Jouw marge is het eigen vermogen dat je op je rekening hebt staan.

Een margerekening werkt vaak met een hefboomeffect van bijvoorbeeld 1:4. Dit betekent dat je met jouw vermogen een positie kunt openen die 4x groter is dan het vermogen dat je op jouw account hebt staan. Nadat je een trade opent met deze hefboom, wordt jouw marge gebruikt als onderpand in de trade. Als de waarde van een aandeel stijgt met 25%, dan behaal je hier een rendement op van 4x 25% = 100%. Aan de keerzijde kan een aandeel ook zakken met 25%, wat betekent dat jouw positie automatisch sluit en jouw rekening leeg is.

Een margerekening is complexer dan een geldrekening. Daarnaast brengt het kopen op krediet extra financiële risico’s met zich mee, zoals hierboven beschreven. Als dat allemaal overweldigend klinkt, dan doe je er verstandig aan om te beginnen met een geldrekening.

Broker met of zonder bankvergunning

Tot slot moet je beslissen hoe de broker jouw geld opslaat. Veel brokers bieden rentedragende rekening aan, zodat je rente ontvangt, zelfs als je niet handelt. Andere brokers, zonder bankvergunning, bewaren jouw geld meestal in marktfondsen die relatief weinig fluctueren.

Geld storten

Als je hier uiteindelijk een keuze in hebt weten te maken, dien je geld te storten. Vaak gaat dit eenvoudig door middel van iDEAL of PayPal. Als deze opties niet beschikbaar zijn, dan kun je altijd nog een bankoverschrijving uit laten voeren door jouw bank.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Hoe werkt daytraden: Order plaatsen

Zodra je account is geopend, ben je klaar om te beginnen met traden. Dit onderdeel bekijken we verder in het handelsproces. Je kunt activa kopen en verkopen, maar voordat je dat doet wil je een realtime koers ontvangen om de huidige prijs te bevestigen. Brokers kunnen een realtime koers geven als onderdeel van de service. Veel gratis financiële nieuwssite bieden uitgestelde koersen. Deze lopen minstens 20 minuten achter op de markt. Op het moment dat de markt beweegt, kan een uitgestelde koers aanzienlijk verschillen van de werkelijke prijs.

Kooporders plaatsen

Zodra je de realtime koers hebt geanalyseerd en hebt besloten om een transactie uit te voeren, kun je ervoor kiezen om een markt- of limietorder te plaatsen.

 • Een marktorder wordt uitgevoerd tegen de huidige marktprijs van het aandeel. Deze wordt altijd direct uitgevoerd op het moment dat je de order plaatst.
 • Een limietorder wordt uitgevoerd op een prijs die je opgeeft of een betere prijs als dat mogelijk is. Als de prijs van de activa de door jou ingestelde limiet niet bereikt, dan wordt de order niet uitgevoerd.

Stop loss orders plaatsen

De meeste brokers bieden nog een aantal extra opties aan, zoals stop loss orders, stop loss limit orders en trailing stop loss-orders die bedoeld zijn om hoge verliezen te voorkomen. Deze opties zijn handig om een veiligheidsmarge in te bouwen op het moment dat een koers in korte tijd instort.

 • Bij het invoeren van een stop loss order, voer je een bedrag in wat wat onder de huidige koersprijs zit. Zodra de koers daalt onder het door jou ingesteld punt, dan wordt de activa verkocht tegen de marktprijs.
 • Een stop loss limit order is vergelijkbaar met de stop loss order. Het verschil met de stop order is dat je activa niet wordt verkocht tegen de marktprijs, maar tegen een vooraf ingestelde prijs. In snel bewegende markten kan de broker mogelijk jouw order niet uitvoeren tegen jouw vooraf ingestelde prijs. Dit betekent dat de aandelen die je bezit mogelijk nog verder in waarde dalen.
 • Een trailing stop loss order is een geavanceerdere vorm van stop loss. De trailing stop loss wordt net als de andere stop loss orders uitgevoerd op het moment dat de prijs daalt tot een vooraf ingesteld punt. De verkoopprijs die je instelt beweegt vervolgens mee met de prijs van de koers. Dus als je een koers trade van €10 per aandeel en je zet een trailing stop loss order met een 1 punt parameter, dan zou je initiële verkoopprijs €9 zijn. Maar als de koers stijgt naar €12 per aandeel, dan stijgt jouw stop loss mee. Dankzij de trailing stop loss is de verkoopprijs 1 punt onder het hoogste punt, dus in dit geval €11.

Houd er rekening mee dat online handel niet altijd direct mogelijk is, zelfs niet als je een marktorder plaatst. Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het daytraden en instellen van stop loss orders is de liquiditeit van de activa en de tijd waarop de markt open is. Je kunt orders plaatsen, maar als de markten gesloten zijn dan zal jouw order niet worden uitgevoerd. Deze principe geldt ook voor als je een verkooporder plaatst, maar er op dat moment geen kopers zijn. In dat geval kan jouw marktorder pas worden uitgevoerd op het moment dat iemand een kooporder instelt.

Wil je direct beginnen met daytraden? eToro is volgens ons onderzoek de beste broker voor daytraders.

68% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder.

Hoe werkt daytraden: Veelgestelde vragen

Hoe begin ik met daytraden?

De allereerste stap is om een online broker te kiezen. Deze brokers dienen een aantal formaliteiten te vervullen, zoals jouw financiële achtergrond te achterhalen en jouw identiteit te verifiëren. Zodra je deze formaliteiten hebt afgerond, kun je beginnen met het traden van activa.

Is online handelen legitiem?

Online handelen is volkomen legaal, zolang je voor een gereguleerde online broker kiest die volgens de ‘regels’ speelt. Gereguleerde online brokers staan onder gedragstoezicht van externe partijen die waken voor jouw belangen als consument.

Kan ik rijk worden van daytraden?

Geld verdienen met daytraden is ingewikkelder dan alleen aandelen kopen in een aantal bedrijven en vervolgens rijk worden. Het gaat bijna nooit van de ene op de andere dag. Het kost veel tijd, energie, geduld, inzet en een beetje geluk. Daytraden is geen ‘get rich quick’ strategie.

Kan ik met €100 beginnen met daytraden?

Ja dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat de keuze in brokers hierdoor beperkt is. Er zijn slechts een handje vol brokers die een minimum investeringsvereiste van €100 of minder aanhouden.

68% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties