Beter Beleggen

Verbeter je beleggingskennis

Klanten beoordelen ons met een 9,6 ⭐⭐⭐⭐⭐

“Beste broker van 2023” Beter Beleggen

Litebit Review - Logo

Litebit Review [2023] – Hoe goed is deze Nederlandse cryptobroker?

 • Klantenservice
 • Mobiele app
 • Gebruiksgemak
 • Cryptovaluta aanbod
 • Kosten
 • Grafiekensoftware
2.5/5Overall Score

Het aantal cryptobrokers breidt zich voortdurend uit. Mensen die in cryptomunten investeren, vragen zich vaak af waar ze met een gerust hart kunnen handelen. De meerderheid gelooft nog steeds dat jarenlange ervaring een kenmerk is dat iets zegt over de betrouwbaarheid en veiligheid van de broker, dus kiezen ze daarom voor ‎LiteBit.

LiteBit is een toonaangevende Nederlandse cryptobroker die al sinds 2013 bestaat. Tijdens de opkomst van crypto-brokerinnovatie liep de broker voor op de rest. LiteBit blijft ondanks de sterk opkomende concurrentie behoorlijk populair bij crypto-investeerders.

Het bedrijf heeft als missie om Europa's #1 broker te worden. LiteBit onderstreepte dit door de prijs 'Beste Crypto Broker' in 2019 en 2020 te winnen. Ze zijn met deze prijzen goed op weg om naam te maken in Europa.

Vraag je je af of LiteBit een cryptobroker is die bij jouw behoeftes past? Na het lezen van deze LiteBit review ken je alle ins- en outs van deze cryptobroker. Je weet dan ook precies hoe LiteBit zicht verhoudt tegenover andere brokers en of de cryptobroker bij jouw wensen past.

Specs
 • Bedrijfsnaam:
  2525 Ventures B.V.
 • Adres: Weena 740 15e etage,
  3014 DA, Rotterdam
 • Land: Nederland
Pros
 • Opgericht in 2013 - Één van de eerste cryptobrokers in Nederland
 • Eenvoudig en veilig storten via iDEAL
 • Het bedrijf voldoet aan de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving
 • Eenvoudig te gebruiken handelsplatform
 • Alle populairste cryptomunten zijn verhandelbaar
 • Klantenservice reageert meestal binnen 1 uur
Cons
 • Staat niet onder prudentieel toezicht van DNB
 • Transactiekosten zijn rond de 1,5%
 • Opnamekosten zijn €20 voor BTC en €30 voor ETH
 • Stortingskosten zijn v.a. 2,9%
 • Aanbod is beperkt tot 56 verschillende munten

Litebit Review: Het bedrijf

LiteBit is opgericht door twee crypto-enthousiastelingen. Hun missie: ‘Cryptohandel eenvoudig maken.’ Vanaf de begindagen van Litecoin, die toen werd gevolgd door Bitcoin, gingen ze door met het bouwen van de cryptobroker die we vandaag de dag kennen.

Naarmate de belangstelling groeide, zagen investeerders het potentieel ervan. De nieuwe website van LiteBit was operationeel tegen de tijd van de bull run in 2017. Dit was het moment waarop gebruikers in heel Europa LiteBit en de functies die ze bieden ontdekten.

Nadat de run zijn hoogtepunt had bereikt begin 2018, verhuisden ze naar een ander hoofdkantoor met uitzicht op Rotterdam. Hierna begonnen ze naam te maken en hebben ze zich elke dag ingezet om hun doel na te jagen.

Kenmerken van LiteBit

Er zijn 2 hoofdkenmerken waar ‎LiteBit zich sterk op focust en wat hen een uitstekend optie maakt in de crypto-industrie:

 1. Eenvoud. De belangrijkste reden waarom ‎LiteBit door de oprichters is opgericht, was de wens om een gebruiksvriendelijke uitwisseling te creëren die geschikt is voor zowel beginners als ervaren handelaren. De aan- en verkoopprocedures zijn snel en eenvoudig.
 2. De mensheid. De focus ligt op klanttevredenheid. Daarom wordt de kwaliteit van de dienstverlening voortdurend verbeterd op basis van de mening en opmerkingen van gebruikers, terwijl het ondersteuningsteam 24 uur per dag beschikbaar is om te helpen bij het oplossen van eventuele problemen.

Functionaliteiten van LiteBit

Het doel van LiteBit is om het meest klantvriendelijke en betrouwbare platform van Europa te zijn. Om dit te realiseren, bieden ze haar gebruikers de volgende functies en mogelijkheden aan:

 1. Handel in Fiat-crypto en crypto-crypto. Biedt fiat-crypto- en crypto-crypto functies met meer dan 50 munten, waaronder Bitcoin, Ethereum, Cardano, Ripple, Chainlink, Litecoin en nog veel meer.
 2. Veel betaalmogelijkheden. Koop crypto met iDEAL, SEPA, Sofort en andere betaalmethoden die het proces stroomlijnen. Je kunt ook je bankrekening koppelen om gemakkelijker toegang te krijgen tot cryptomunten.
 3. Gebruiksvriendelijke interface. Het ontwerp is eenvoudig en duidelijk, van de registratie tot het marktoverzicht tot de het handelsplatform. Of je nu op zoek bent naar welke cryptomuntent je wilt kopen, marktprijzen wilt bekijken of in het algemeen wilt handelen.
 4. Klantenservice. Met geautomatiseerde chat, e-mail waarmee je binnen 24 uur antwoord krijgt en telefonische ondersteuning tijdens werkuren, is de klantenservice uitgebreider dan normaal. Telefonische ondersteuning is zeldzaam voor cryptobrokers. Dit is waarschijnlijk een belangrijke reden waarom de broker populair is bij haar gebruikers.

Het team van LiteBit

Het team van LiteBit bestaat ondertussen uit 55 medewerkers met Oliver van Duijn als CEO. Het team, dat bestaat uit een FinTech-team met een FinTech Board-director, Digital Marketing Strategist, Crypto Fraud Specialist, Legal and Compliance Officer en ervaren UX-ontwerpers. Het team heeft leden die experts zijn in het up-to-date houden van de broker. En met hoe snel de crypto-space beweegt, is het goed om te weten dat ze een heel team hebben dat LiteBit in de voorhoede van de crypto-wereld kan houden.

Over het algemeen is het niveau van professionaliteit binnen het bedrijf van het hoogste niveau. Doorgewinterde crypto veteranen zijn daar actief. Dit, gecombineerd met het feit dat LiteBit al bestaat sinds de begindagen van crypto bestaat, zorgt ervoor dat het een hoge mate van ervaring binnen het bedrijf aanwezig is.

LiteBit Review: Verhandelbare munten

LiteBit ondersteunt meer dan 50 verschillende cryptomunten, dus de selectie is echt goed. Dit zijn onder andere de meest populaire cryptomunten, zoals Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash, XRP. Daarnaast biedt LiteBit ook minder bekende munten aan, zoals Verge, Ravecoin, Pivcoin, Orbs en vele anderen.

Hieronder vind je een lijst met alle cryptomunten die LiteBit op dit moment aanbiedt.

 0x, 1INCH, Algorand, Avalanche, Axie-Infinity, Band-protocol, Basic-Attention-Token, Binance-Coin, Bitcoin, Bitcoin-Cash, Cardano, Chainlink, Chiliz, Compound, Curve, Dash, Decentraland, DigiByte, Dogecoin, Dusk-Network, Elrond, Enjin, Ethereum, Ethereum-Name-Service, EthereumClassic, Filecoin, FTX-Token, Graph, Harmony, IOTA, Kusama, Litecoin, Loom-Network, LTO-Network, Ocean-protocol, OMG-Network, PancakeSwap, PIVX, Polkadot, Polygon, PowerLedger, Qtum, Ravencoin, ReddCoin, Reserve-Rights, Ripple, Shiba-Inu, Solana, SOLVE, Stellar, Stratis, SushiSwap, Swipe, SysCoin, Terra, Tezos, The-Sandbox, Theta, THORChain, TRON, Unibright, Uniswap, Vechain, Verge

(Laatste update 6-1-2023)

LiteBit Review: Kosten

Om de kosten goed in kaart te brengen, splitsen we de kosten op in handelskosten en niet-handelskosten.

Handelskosten

Onder de handelskosten vallen alle kosten die je maakt op het moment dat je een transactie uitvoert.

LiteBit verschilt van de meeste andere brokers in de methode waarop het altcoins koopt en vervolgens (voor een hogere prijs) doorverkoopt aan haar klanten. De Nederlandse cryptobroker werkt meer als een wisselkantoor, dan als een ‘gewone’ cryptobroker.

De Nederlandse broker werkt met een zogenaamde spread, maar als je gebruik maakt van LiteBit merk je dit niet zo snel. Je ziet namelijk altijd maar één prijs staan bij de munt die je wilt kopen of verkopen. De werkelijkheid is dat er een klein verschil zit tussen het aan- en het verkoopprijs. Dit verschil wordt de spread genoemd and kan oplopen tot enkele procenten.

LiteBit noemt 6 verschillende factoren die de prijs bepalen, dit zijn: Het marktsentiment en -grootte, koersfluctuaties, handelsvolume, beïnvloeding door traders en transactiekosten op de blockchain. Deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat er een spread ontstaat.

Op 6 januari 2023 heb ik een spread van 1,25% op de koop- en verkoopprijs van EUR/BTC (Bitcoin) en een spread van 2% op EUR/ETH (Ethereum) geconstateerd. Dit is relatief een erg hoge spread als we bijvoorbeeld kijken naar brokers zoals Bitvavo: V.a. 0,25% en Binance: V.a. 0,1%. De spread die je bij LiteBit betaalt is dus al 5x tot 8x meer dan bij Bitvavo en maarliefst 12,5x tot 20x hoger dan bij Binance.

Niet-handelskosten

Onder de niet-handelskosten vallen alle kosten die je maakt buiten het uitvoeren van transacties om.

Opnamekosten

De opnamekosten van LiteBit zijn net als de handelskosten ook aan de hoge kant. Zo betaal je voor het opnemen van bitcoin, 0,0005 BTC (omgerekend bijna €20,-). Voor het opnemen van Ethereum betaal je 0,009 ETH (omgerekend bijna €30). De opnamekosten verschillen per munt die je opneemt en de kosten hebben vermoedelijk te maken met de extreem hoge gas fees van het Ethereum blockchain. We zien overigens dat opnames van coins die op de Binance Smart Chain zitten een veel lagere opnamekosten hebben.

Stortingskosten

Bij het storten van geld op je LiteBit rekening betaal je servicekosten en/of administratiekosten aan LiteBit.

 • iDEAL. Met iDEAL betaal je 2,9% van het bedrag dat je stort aan kosten.
 • VISA. Met VISA betaal je in totaal 4,7% van het bedrag dat je stort aan kosten.
 • Bancontact. Met Bancontact betaal je in totaal 2,9% van het bedrag dat je stort aan kosten.

De meeste cryptobrokers vragen op z’n hoogst 1,5% aan stortingskosten (wat ik al een te hoog bedrag vind). Er zijn ook alternatieven waar je geen stortingskosten hoeft te betalen.

Al met al ben ik vanwege de kosten enorm teleurgesteld in de broker. De kosten zijn allemaal extreem hoog vergeleken met andere brokers. Ik heb het niet eens over kosten die 2x hoger zijn dan wat normaal is tegenwoordig, in het geval van LiteBit zijn de kosten meer dan 4x hoger dan de concurrenten.

Een goed alternatief voor LiteBit is het gebruiken van Bitvavo – dit is een eenvoudige broker, of Binance – dit is een wat geavanceerdere broker.

LiteBit Review: Gebruiksgemak

De gebruikersinterface van LiteBit kan worden samengevat in drie hoofdpunten:

 • Eenvoudig en strak ontwerp
 • Crypto-naar-crypto-transacties zijn makkelijk uit te voeren
 • Real-time marktprijzen

Het ontwerp van de LiteBit-interface is simplistisch en overzichtelijk, met een witte achtergrond. Dit is ook terug te zien in hun grafiekensoftware. Dit maakt het voor beginnende gebruikers gemakkelijk om te starten: Van registratie en verificatie tot handelen en het vragen om ondersteuning.

Het blauwe menu aan de bovenkant van het scherm maakt het gemakkelijk om door de website te navigeren. De belangrijke knoppen worden goed benadrukt, zodat je ze makkelijk kunt vinden. De witte, ongecompliceerde achtergrond maakt alles gemakkelijk te vinden en te gebruiken.

Bij het doen van een aankoop kun je de opties bovenaan kiezen om de crypto direct te kopen tegen de huidige marktprijzen. Dus van registratie tot het kopen van je eerste cryptomunt is een gestroomlijnd proces. Met LiteBit heb je binnen een mum van tijd je eerste cryptomunten aangeschaft.

LiteBit Review: Wallet

Een van de unieke aspecten van LiteBit is hun wallet. Hoewel ze nu gebruikelijker zijn, maakte deze wallet LiteBit in de begindagen tot een innovatieve broker toen het voor het eerst werd gelanceerd.

De oude vertrouwde wallet is nog steeds intact, maar nu ontworpen en bijgewerkt voor de volgende generatie cryptovaluta. De LiteBit-wallet is een cold-wallet, wat betekent dat hij offline wordt opgeslagen en valuta kan wisselen wanneer het online is ingelogd.

Je kunt deze wallet gebruiken om direct cryptomunten voor euro’s te verkopen, waardoor het een goede optie is voor diegenen die op zoek zijn naar een broker met geavanceerde ingebouwde cold-wallet-functionaliteit.

LiteBit Review: Mobiele app

De mobiele app heeft exact dezelfde functies als de webapp op de computer – met dezelfde gemakkelijk te gebruiken interface. Hiermee kun je onderweg transacties uitvoeren, wat een noodzaak is in de crypto-wereld aangezien de prijzen constant fluctueren.

Een groot voordeel van de mobiele app is dat je pushmeldingen kunt inschakelen, waardoor je direct op de hoogte wordt gesteld als de prijs van een munt een voor afgestelde waarde bereik.

De app van Litebit is in wezen jouw cryptoportfolio voor onderweg, waarmee je met één druk op de knop transacties kunt doen.

Met de mobiele app kun je:

 • Snel handelen. Je kunt profiteren van de volatiliteit, aangezien je op elk moment transacties kunt uitvoeren.
 • Vloeiende transacties. De app is op een zo eenvoudig mogelijke manier ingericht, waardoor je snel en eenvoudig transacties kunt uitvoeren.
 • Biometrische beveiliging. Jouw vingerafdruk geeft je toegang tot jouw account, hierdoor heb je meer zekerheid dat alleen jij toegang hebt tot jouw account.
 • Klantenservice. Je bent voorzien van een telefoonnummer en Nederlands sprekende live-chat, die klaar staat om je te helpen bij problemen.

LiteBit Review: Klantenservice

Zoals al vaker in dit artikel is vermeld, de klantenservice van LiteBit is uitstekend in vergelijking met andere cryptobrokers.

Dus als je veel waarde hecht aan een goed bereikbare klantenservice, dan is dat een goede reden om LiteBit als broker te gebruiken. Met een 24/7 geautomatiseerde assistent en de mogelijkheid om de broker daadwerkelijk te bellen, maakt dit Litebit een uitstekende keuze.

De meeste brokers bieden hun telefoonnummer niet aan, waardoor telefonisch contact vaak erg lastig is om te krijgen. Het feit dat Litebit hier een afdeling voor heeft, zou de nieuwsgierigheid van veel cryptofans moeten wekken.

LiteBit Review: Conclusie

LiteBit is door het lange bestaan een autoriteit geworden in de cryptowereld. Echter is de cryptomarkt in de tussentijd veel volwassener geworden, zijn concurrenten als kool gegroeid en is LiteBit naar ons mening daarop achtergebleven. We zien echter wel dat LiteBit investeert in een actieve klantenservice die goed bereikbaar zijn. Je betaalt daarentegen weer hogere kosten dan bij andere brokers. Al met al is het een kwestie van smaak of de broker bij je past. Als je veel waarde hecht aan het kunnen bellen met de broker, dan is LiteBit een interessante optie. Als je meer waarde hecht aan bijvoorbeeld kosten en mogelijkheden, dan zijn er veel andere brokers die waarschijnlijk interessanter voor je zijn.

Als je kiest voor een uitstekende klantenservice, dan kies je voor LiteBit. Maak direct een account aan bij LiteBit.

eToro review - Logo
eToro is door Beter Beleggen uitgeroepen tot de beste broker van 2023

Meld je aan en begin binnen enkele minuten met beleggen over de hele wereld tegen lage tarieven.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties