Beter Beleggen

Verbeter je beleggingskennis

Klanten beoordelen ons met een 9,6 ⭐⭐⭐⭐⭐

“Beste broker van 2023” Beter Beleggen

Roth IRA in Nederland mogelijk?

Als je ooit op Engelstalige websites of in boeken informatie hebt gezocht over beleggen, ben je waarschijnlijk de term “IRA” of “Roth IRA” tegengekomen. Veel Amerikanen worden aangemoedigd om hiervan gebruik te maken, omdat het zou helpen om een beter rendement op hun beleggingen te behalen.

Maar wat houdt een (Roth) IRA eigenlijk in en is het mogelijk om een (Roth) IRA in Nederland te openen? Of is er een alternatief beschikbaar in Nederland?

eToro review - Logo
eToro is door Beter Beleggen uitgeroepen tot de beste broker van 2023

Meld je aan en begin binnen enkele minuten met beleggen over de hele wereld tegen lage tarieven.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

Wat is een IRA precies?

Een IRA, wat staat voor ‘individual retirement account’, is een beleggingsrekening waarmee je belastingvoordelen kunt benutten en zo kunt sparen voor je pensioen.

In de Verenigde Staten bouwen mensen meestal pensioen op via hun werkgever met behulp van een 401K-plan. Maar lang niet alle bedrijven bieden deze mogelijkheid aan. Als je zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van je pensioen, kun je kijken naar individuele opties, zoals een IRA.

Een voordeel van een IRA ten opzichte van gewoon beleggen is dat je geen belasting hoeft te betalen over je inkomsten. Met andere woorden, je kunt belastingvrij beleggen.

Er zijn echter wel beperkingen. Er geldt een jaarlijks maximumbedrag dat je kunt bijdragen tot aan je 70,5e levensjaar. Bovendien kun je de opbrengst niet zomaar opnemen voordat je 59,5 jaar oud bent. Als je dat wel doet, moet je een boete van 10% betalen, boven op de inkomstenbelasting.

Het belangrijkste doel van een IRA is eigenlijk om te gaan beleggen. Het geld dat je inlegt, wordt gebruikt voor beleggingsdoeleinden op een beleggingsrekening. Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen of dit aan professionals over te laten.

Welke verschillende IRA’s zijn er?

Binnen een IRA zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen, waaronder:

  1. Traditionele IRA: Hierbij kun je belastingvoordelen krijgen voor de bijdragen die je doet, maar je betaalt belasting over de opnames tijdens je pensioen.
  2. Roth IRA: Bij een Roth IRA betaal je belasting over het geld voordat je het in de rekening stopt, maar je kunt belastingvrije opnames doen tijdens je pensioen.
  3. SEP IRA: Dit is een vereenvoudigde pensioenregeling voor zelfstandig ondernemers en kleine bedrijfseigenaren.
  4. SIMPLE IRA: Dit is een pensioenregeling voor kleine bedrijven met minder dan 100 werknemers.

Nu gaan we wat dieper in op de Roth IRA, omdat deze ook erg populair is onder pensioenbeleggers.

Wat is een Roth IRA?

Een Roth IRA is een speciaal spaarpotje voor je pensioen, genoemd naar meneer Roth. Het lijkt een beetje op een gewoon spaarpotje, maar toch is het een beetje anders.

Bij een Roth IRA mag je elk jaar maar een bepaald bedrag inleggen, net zoals bij andere spaarpotjes. Het lijkt een beetje op een gewoon spaarpotje, maar er zijn een paar verschillen.

Bij een gewoon spaarpotje krijg je vaak belastingvoordeel als je geld inlegt, dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Maar als je het geld er later uithaalt, moet je wel belasting betalen over het bedrag dat je eruit haalt.

Bij een Roth IRA is het andersom. Je betaalt eerst belasting over het geld voordat je het in het potje stopt. Dat betekent dat je geen belastingvoordeel hebt als je geld inlegt, maar als je met pensioen gaat en het geld eruit haalt, hoef je geen belasting te betalen. Je kunt dus belastingvrije inkomsten hebben tijdens je pensioen.

Dus, een Roth IRA is een speciale manier om te sparen voor je pensioen waarbij je belastingvoordeel hebt als je het geld eruit haalt, in plaats van wanneer je het erin stopt.

Verschil Roth IRA en reguliere IRA

Bij een gewone IRA hoef je geen belasting te betalen als je geld inlegt, dus dat is fijn. Maar als je met pensioen gaat en geld uit je rekening haalt, moet je wel belasting betalen.

Bij een Roth IRA krijg je geen belastingvoordeel als je geld inlegt, dus je betaalt gewoon belasting zoals normaal. Maar als je met pensioen gaat en geld uit je account haalt, hoef je geen belasting te betalen. Je weet nu al hoeveel belasting je zult betalen, terwijl je dat bij een gewone IRA niet weet.

Bij een Roth IRA mag je op elke leeftijd geld inleggen, er is geen limiet. En je hoeft ook geen minimumbedrag uit te keren als je ouder bent dan 70,5 jaar, wat bij een gewone IRA wel moet. Daarom is een Roth IRA handig als je geld wilt nalaten aan je kinderen of kleinkinderen.

Dus, bij een gewone IRA krijg je belastingvoordeel bij het inleggen, maar betaal je belasting bij het uitkeren. Bij een Roth IRA krijg je geen belastingvoordeel bij het inleggen, maar hoef je geen belasting te betalen bij het uitkeren. Het hangt af van wat je wilt en wat het beste bij jou past. Praat er eens over met iemand die er verstand van heeft, zoals een financieel adviseur.

Verschil Roth IRA en 401(k)

Een IRA is een potje voor je pensioen dat je zelf regelt. Een 401(k), genoemd naar een wet, is iets wat je via je baas kan regelen.

In Amerika krijg je net als in Nederland loon van je baas. Daar moet je belasting over betalen. Met een 401(k) kan je geld van je brutoloon apart zetten voor je pensioen.

Sommige bedrijven hebben een 401(k)-plan en soms doen ze ook iets extra’s. Bijvoorbeeld, als jij geld inlegt, leggen zij ook geld in.

Een 401(k) lijkt een beetje op een pensioenfonds zoals we dat in Nederland hebben.

Het belangrijkste verschil tussen een IRA en een 401(k) is dat een IRA persoonlijk is en een 401(k) via je baas loopt.

Een ander verschil is dat je bij een IRA zelf kan kiezen waar je je geld in stopt. Bij een 401(k) is dat meestal niet zo. Iemand anders bepaalt vaak wat er met je geld gebeurt. En helaas moet je daarvoor ook kosten betalen.

Nederlandse versie IRA

In Nederland kennen we geen IRA, maar gelukkig hebben we wel vergelijkbare mogelijkheden. Het is misschien nog niet zo bekend hier, maar het is zeker interessant om te weten.

In Nederland hebben we namelijk iets dat pensioenbeleggen heet.

Bij pensioenbeleggen kan je ook geld inleggen vanuit je brutoloon. Dat betekent dat je geld kan inleggen voordat er belasting over wordt betaald. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen en kan je dus meer geld inleggen dan wanneer je het van je nettoloon zou doen.

Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Daarnaast hoef je ook geen vermogensbelasting te betalen over het geld op je pensioenrekening. Hierdoor kan je tot wel 3 keer meer rendement behalen.

Net zoals bij een IRA heb je ook in Nederland te maken met een beperkte inleg. Dit hangt af van de inleg van je werkgever en je inkomen. Dat wordt de jaarruimte genoemd en je kan dit berekenen.

Voor pensioenbeleggen kan je in Nederland terecht bij DEGIRO.

Bij dit bedrijf kan je zelf kiezen hoe je belegt. Je bent niet afhankelijk van anderen die voor jou beslissen. Je kunt zelf bepalen hoe je je geld verdeelt, afhankelijk van hoeveel risico je wilt nemen. Klik om een uitgebreide review van DEGIRO te lezen.

eToro review - Logo
eToro is door Beter Beleggen uitgeroepen tot de beste broker van 2023

Meld je aan en begin binnen enkele minuten met beleggen over de hele wereld tegen lage tarieven.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties