Wat zijn aandelen?

Met aandelen koop je een deel van een bedrijf. Je kunt door het bezitten van een aandeel op twee manieren profiteren. Aan de ene kant kun je profiteren doordat de waarde van het aandeel stijgt, dit is vaak een gevolg van een bedrijf dat het goed doet. Een andere manier van profiteren is doordat het bedrijf dividend uitkeert. Ondernemingen die dividend aandelen uitgeven, keren een deel van hun winst uit aan aandeelhouders.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een deelname in het vermogen van een onderneming. Een eenvoudige verwoording hiervan is:

Als je een aandeel koopt, dan ben je voor dat deel eigenaar van de onderneming.

Elke dag worden er wereldwijd duizenden aandelen verhandeld op de beurs. De prijs van elk aandeel (ofwel: Koers) wordt bepaald door marktwerking: Verhouding tussen vraag en aanbod.

De koers wordt dus bepaald door marktwerking. Inzicht in bedrijfsresultaten, toekomstpotentie en externe factoren, zoals omgeving en politiek hebben invloed op de marktwerking. Deze inzichten helpen je om de richting te voorspellen waarin de koers van het aandeel heen zal gaan.

Geld verdienen met aandelen

Beleggen in aandelen kan op twee manieren rendement opleveren. Je kunt rendement behalen door dividend of door koersstijging.

Dividend

Beter-Beleggen-Geld-boom

Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak bedrijven die veel winst maken en een deel van dit winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Als een bedrijf een deel van hun winst uitkeert, krijg je als aandeelhouder dividend. Dividend wordt uitgekeerd in geld of in aandelen. Ondernemingen keren vaak dividend uit om aantrekkelijker te zijn voor beleggers.

Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Als de winst van een onderneming tegenvalt, of als ze de winst willen investeren in marktontwikkelingen, dan kunnen ondernemingen altijd besluiten om geen dividend uit te keren. Vaak gaat dit in overleg met aandeelhouders en belanghebbenden die een groot belang hebben in de onderneming.

Koersstijging

Een koersstijging betekent dat het waarde van het aandeel is gestegen. Je profiteert van een koersstijging als je aandelen tegen een hogere prijs verkoopt dan waar je ze voor hebt gekocht. In dat geval heeft er koersstijging plaatsgevonden terwijl je op dat moment aandelen van het bedrijf in bezit had.

Ondernemingen kunnen hun eigen koers beïnvloeden door hun eigen aandelen op te kopen of te verkopen. Als een onderneming haar eigen aandelen opkoopt, is dit vaak een teken van een financieel gezond bedrijf die vertrouwen heeft in zijn eigen bedrijf en in de toekomst. Het tegenovergestelde is ook waar, als een onderneming haar aandelen verkoopt, dan is dit vaak omdat ze snel geld nodig hebben om schulden af te lossen. Dit is vaak een teken van een onderneming die in problemen verkeert.

Beleggen in aandelen: 4 Tips

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk fouten kunt voorkomen. Wij weten wat de meest voorkomende fouten zijn. Als je deze 4 tips naleeft is je kans op succes aanzienlijk groter dan de gemiddelde startende belegger.

Tip 1: Spreid je portefeuille

Kies niet uitsluitend voor 1 of enkele verschillende aandelen en branches. Het neemt enorme risico’s met zich mee; als het slecht gaat binnen die ene sector dan kun je in een kort moment al je rendement verliezen. Zorg voor een gespreide portefeuille. Kies verschillende branches waar je in wil investeren en verspreid op die manier je kansen en je risico’s.

Tip 2: Doe zo min mogelijk transacties

Beleg je met minder dan € 1.000? Dan is het verstandig om eerst te sparen voordat je aandelen gaat kopen. Vaak zijn de transactiekosten in verhouding erg duur bij het aankopen van aandelen voor minder dan € 1.000, waardoor het erg moeilijk is om een mooi rendement te behalen. Het is aan te raden om aandelen minimaal per € 1.000 te kopen om de transactiekosten beperkt te houden.

Tip 3: Gebruik je gezonde verstand

Gebruik je eigen gezonde verstand. Het is een open deur, maar we zien vaak beleggers speculeren op aandelen waar ze geen kaas van hebben gegeten. Dit is vaak onverstandig om te doen, omdat je hierdoor moeilijker overtuigd bent van de toegevoegde waarde. Dit zorgt ervoor dat je vroeg of laat zult twijfelen over je keuzes en misschien wel tegen een verlies je aandelen wegdoet. Zorg ervoor dat je bekend bent met de markt en branche. Het liefst werk je binnen die sector – je hebt dan een betere feeling bij het bedrijf. Als je overtuigt bent van je keuzes, zul je minder snel beïnvloed raken door anderen.

Tip 4: Denk in lange termijn

Beleggen is een marathon en geen sprint. Het doel met duurzaam beleggen is om op een zo risicoloos mogelijke manier zo veel mogelijk rendement te behalen. Je maakt hierbij continu de afweging tussen risico en rendement. Zorg ervoor dat je geduldig bent en onderzoek doet naar de onderneming en de branche voordat je er in investeert. Als je snel, veel rendement wilt behalen, zal de kans groter zijn dat je in één keer een groot deel van je vermogen verliest. Zorg ervoor dat je beleggen als een investering ziet en niet als een casino.

Aanbevelingen van de auteur

Leuk dat je zo ver bent gekomen met het lezen van mijn artikelen! Ik wil je graag nog een aantal van mijn persoonlijke aanbevelingen doen. Deze services heb ik puur geselecteerd op basis van eigen ervaring en tientallen uren aan research. Hier komen ze:

Gratis cursus beleggen (voor beginners en gevorderden)

De Trading Navigator Methode is een complete cursus om te beginnen met beleggen. Naast een cursus ontvang je ook een software waarmee je direct kunt beginnen met winstgevend beleggen. Terwijl je winstgevend belegt volg je de masterclass en leer je zo stap voor stap een goede belegger te worden!

Reserveer gratis jouw plek bij de webinar.

Beste beleggingsapp (0% transactiekosten)

Met BUX Zero beleg je snel en gemakkelijk met je telefoon in aandelen over de hele wereld tegen 0% transactiekosten. Meld je aan en ontvang één gratis aandeel.

Maak gratis jouw account aan bij BUX Zero

Beste broker (0% transactiekosten kosten voor aandelen)

Met eToro kun je aandelen traden zonder dat je commissie hoeft af te staan. Dit betekent dat je 0% commissie betaalt over je trades! Nergens kun je zo goedkoop in aandelen handelen zoals bij eToro. Een account aanmaken is overigens ook gratis!

Maak gratis jouw account aan bij eToro.

Jouw vermogen loopt risico. Er kunnen andere kosten van toepassing zijn. Klik hier voor meer informatie

Veelgestelde vragen over aandelen

Waarom is beleggen in aandelen een goede investering?

Aandelen zijn slechts één van de vele mogelijke manieren om jouw geld te investeren. De reden waarom slimme beleggers in aandelen beleggen, is simpelweg dat ze het hoogste potentiële rendement opleveren. En op de lange termijn presteert geen enkel ander type investering doorgaans beter.

Wat is het doel van aandelen?

Bedrijven verkopen aandelen in hun bedrijf om geld in te zamelen. Ze gebruiken dat geld vervolgens voor verschillende initiatieven: een bedrijf kan geld dat is opgehaald uit aandelen gebruiken om nieuwe producten of productlijnen te financieren, om in groei te investeren, om hun activiteiten uit te breiden of om schulden af te betalen.

Kun je rijk worden door aandelen?

Je kunt rijk worden met aandelen, je hoeft alleen maar het risico te nemen. Je kunt jouw vermogen vergroten door jouw geld gedurende een lange periode op de aandelenmarkt te zetten. Het belangrijkste is dat je niet rijk kunt worden met aandelen zonder enig risico te nemen. Persoonlijk denk ik dat het risico het waard is.

Is beleggen in aandelen gokken?

Investeren in de aandelenmarkt is geen gokken. Beide brengen risico’s met zich mee en elk probeert de winst te maximaliseren, maar investeren is geen gokken.
5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
eToro Logo - nieuw

Beter Beleggen waardeert eToro met een uitstekende score van 4,9 / 5!

Je kunt bij eToro een demo-account registreren, waarmee je zorgeloos en kostenvrij hun platform kunt uitproberen.

Als je écht geld wilt inzetten: Er is een TIJDELIJK actie waarbij je minimaal €50,- dient te storten, in plaats van de gebruikelijke €200,- minimum storting.

68% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder.